6865 kaple sv. Antonína

Poškozené (známka 344) zděné velké kaple

kaple (hrobka)
S od vsi, v hájku

s věží

V rekonstrukci; loď má novou střechu. Věži chybí cca polovina krytiny. Střechy po stranách věže jsou chatrné. Dřevěná střecha nad vchodem do krypty je zničená. Okna jsou rozbitá, dveře jsou poškozené, ale zavřené. V roce 1962 byl zazděn vchod do krypty. Interiér kaple je zpustošený, strop je poškozený. Nově jsou vyřezány křoviny kolem kaple. Nově je ke kapli přes les udělána příjezdová cesta. - Objekt má podobu secesní kaple s věží. Podle použitých materiálů a technologií se jednalo na svou dobu o velice precizní a hodnotnou stavbu, jak po stránce architektonické, tak i řemeslného zpracování. V této době nebylo vzácností, že si bohatí podnikatelé nechávali stavět hrobky, výjimkou jsou však hrobky mimo oficiální hřbitovy. Z tohoto důvodu je zdejší hrobka velkou vzácností. Vlastní pohřebiště bylo umístěno v suterénu stavby. - Kaple byla dokončena dne 27.1.1900 jako pohřební kaple pro rodinu továrníka a zakladatele zdejší továrny na samet Friedricha Wilhelma Botschena. Nejspíš první pochovanou osobou v hrobce byla manželka podnikatele Wilhelmine Botschen, která zemřela dne 6.1.1907. O rok později, dne 11.11.1908, byl do hrobky uložen syn Franz Albert Botschen (*3.12.1858 Viersen), který zemřel v Stoningtonu ve státě Connecticut na východě USA ve věku 33 let (†10.7.1892 Stonington) a poté i sám Friedrich Wilhelm Botschen, který zemřel dne 19.12.1913 stářím. Druhý syn, Bruno Botschen (*30.10.1860 Petrovice 164) zemřel údajně dne 21.2.1915 (odlišný údaj o úmrtí na pamětní desce padlých vojáků v kostele v Libouchci, kde je uvedeno datum 15.1.1915 a místo úmrtí Ujvidek – zemřel pravděpodobně na frontě) a je rovněž pohřben v hrobce. Poslední byl do hrobky pochován pravnuk zakladatele Helmut Botschen (*5.9.1920 Libouchec), jenž zemřel dne 13.11.1936 v obci Čejetice (okr. Mladá Boleslav), syn Petera Botschena a Adelheid rozené Zehart (pochována v rodinné hrobce na hřbitově v Libouchci). Po roce 1948 jejich ostatky zhanobili vykradači hrobů, kteří rozbili rakve a roztahali kosti po kryptě; v roce 1962 byl vstup do krypty zazděn. V současné době jsou veškeré dochované součásti vybavení uloženy mimo objekt kaple. - Pozemek s kaplí patří "Spolku pro obnovu kaple Botschen", který usiluje o obnovu kaple a okolního lesoparku. - Dne 14.5.2018 odmítlo zastupitelstvo obce Libouchec nabídku na koupi pozemku s kaplí do majetku obce Libouchec, proto pozemek s kaplí převzal v říjnu 2018 do svého vlastnictví spolek. V roce 2020 půjde na opravu klempířských prvků kaple 30.000,- Kč z Nadace OF.