6865 kaple sv. Antonína Paduánského s hrobkou

kaple (hrobka)
S od vsi, v hájku

s věží

V rekonstrukci; má novou střechu. Dřevěná střecha nad vchodem do krypty je zničená. Omítka je mírně poškozená. Má opravená okna a dveře. Má novou ozdobnou mříž ve vstupu. V roce 1962 byl zazděn vchod do krypty. Interiér kaple a strop jsou poškozené. Nově jsou vyřezány křoviny kolem kaple a přes les je ke kapli udělána příjezdová cesta. - Objekt má podobu secesní kaple s věží. Podle použitých materiálů a technologií se jednalo na svou dobu o velice precizní a hodnotnou stavbu, jak po stránce architektonické, tak i řemeslného zpracování. V této době nebylo vzácností, že si bohatí podnikatelé nechávali stavět hrobky, výjimkou jsou však hrobky mimo oficiální hřbitovy. Z tohoto důvodu je zdejší hrobka velkou vzácností. Vlastní pohřebiště bylo umístěno v suterénu stavby. - Stavba má čtvercový půdorys, je bohatě architektonicky pojednána a zdobena prvky empíru. Hranatá věž s trojicemi pravoúhlých oken je završena kopulí s kamenným křížem. K portálu vede šestistupňové schodiště. Trojúhelníkový štít završuje obloukový fronton se štukovým kombinovaným křížem v tympanonu. Stavba je členěna lizénovými rámci, trojdílnými okny s šambránami, završenými zahrocenými oblouky. Pod okny jsou v bosovaných rámcích umístěna čtvercová vpadlá pole. - Kaple byla dokončena dne 27.1.1900 jako pohřební kaple pro rodinu továrníka a zakladatele zdejší továrny na samet Friedricha Wilhelma Botschena. Nejspíš první pochovanou osobou v hrobce byla manželka podnikatele Wilhelmine Botschen, která zemřela dne 6.1.1907. O rok později, dne 11.11.1908, byl do hrobky uložen syn Franz Albert Botschen (*3.12.1858 Viersen), který zemřel v Stoningtonu ve státě Connecticut na východě USA ve věku 33 let (†10.7.1892 Stonington) a poté i sám Friedrich Wilhelm Botschen, který zemřel dne 19.12.1913 stářím. Druhý syn, Bruno Botschen (*30.10.1860 Petrovice 164) zemřel údajně dne 21.2.1915 (odlišný údaj o úmrtí na pamětní desce padlých vojáků v kostele v Libouchci, kde je uvedeno datum 15.1.1915 a místo úmrtí Ujvidek – zemřel pravděpodobně na frontě) a je rovněž pohřben v hrobce. Poslední byl do hrobky pochován pravnuk zakladatele Helmut Botschen (*5.9.1920 Libouchec), jenž zemřel dne 13.11.1936 v obci Čejetice (okr. Mladá Boleslav), syn Petera Botschena a Adelheid rozené Zehart (pochována v rodinné hrobce na hřbitově v Libouchci). Po roce 1948 jejich ostatky zhanobili vykradači hrobů, kteří rozbili rakve a roztahali kosti po kryptě; v roce 1962 byl vstup do krypty zazděn. V současné době jsou veškeré dochované součásti vybavení uloženy mimo objekt kaple. - Pozemek s kaplí patří "Spolku pro obnovu kaple Botschen", který usiluje o obnovu kaple a okolního lesoparku. - Dne 14.5.2018 odmítlo zastupitelstvo obce Libouchec nabídku na koupi pozemku s kaplí do majetku obce Libouchec, proto pozemek s kaplí převzal v říjnu 2018 do svého vlastnictví spolek. V roce 2021 půjde na opravu stropu a vitrážového okna nad vstupem do kaple 150.000,- Kč z Ústecké komunitní nadace, dalších 200.000,- Kč pak na opravu věže a vitrážových oken z dotačních programů Ústeckého kraje. V roce 2023 půjde na opravu fasády průčelí kaple 177.000,- Kč z dotačních programů Ústeckého kraje.