6865 kaple sv. Antonína

Poškozené (známka 344) zděné velké kaple

kaple (hrobka)
S od vsi, v hájku

s věží

Ve střeše lodi jsou velké díry, věži chybí cca polovina krytiny. Dřevěná střecha nad vchodem do krypty je zničena. Okna jsou převážně zazděna. V roce 1962 byl zazděn vchod do krypty. Zavřená, uvnitř zpustošená, poškozen strop. Nově vyřezány křoviny kolem. – Kaple byla dokončena dne 27.1.1900 jako pohřební kaple pro rodinu továrníka a zakladatele zdejší továrny na samet Friedricha Wilhelma Botschena. Nejspíš první pochovanou osobou v hrobce byla manželka podnikatele Wilhelmine Botschen, která zemřela dne 6.1.1907. O rok později, dne 11.11.1908, byl do hrobky uložen syn Franz Albert Botschen (*3.12.1858 Viersen), který zemřel v Stoningtonu ve státě Connecticut na východě USA ve věku 33 let (†10.7.1892 Stonington) a poté i sám Friedrich Wilhelm Botschen, který zemřel dne 19.12.1913 stářím. Druhý syn, Bruno Botschen (*30.10.1860 Petrovice 164) zemřel údajně dne 21.2.1915 (odlišný údaj o úmrtí na pamětní desce padlých vojáků v kostele v Libouchci, kde je uveden datum 15.1.1915 a místo úmrtí Ujvidek – zemřel pravděpodobně na frontě) a je rovněž pohřben v hrobce. Poslední byl do hrobky pochován pravnuk zakladatele Helmut Botschen (*5.9.1920 Libouchec), jenž zemřel dne 13.11.1936 v obci Čejetice (okr. Mladá Boleslav), syn Petera Botschena a Adelheid rozené Zehart (pochována v rodinné hrobce na hřbitově v Libouchci). Po roce 1948 jejich ostatky zhanobili vykradači hrobů, kteří rozbili rakve a roztahali kosti po kryptě; v roce 1962 byl vstup do krypty zazděn. - Pozemek s kaplí patří firmě Perla Teamworks, s.r.o. ze Zelenče. O opravu kaple a obnově okolního lesoparku usiluje „Spolek pro záchranu kaple rodiny Botschen v Libouchci“, který spolupracuje s vlastníkem pozemku, Místní akční skupinou Labské skály a obcí Libouchec.