6887 hrobka rodiny Antona Baselta

hřbitovní kaple (hrobka)
SV od vsi, u kaple na hřbitově

čtvercového půdorysu

Střecha je mírně poškozena; vyrůstají z ní stromky. Omítka je silně poškozena. - Uvnitř je nápis: FAMILIE ANTON BASELT. - Hrobka je vstupem v kratší stěně orientována k chodníčku k jihu a přisazená k druhé vnitřní dělící zdi hřbitova zády. Jedná se o mírně obdélnou, spíše převýšenou stavbu, zakončenou křížovou střechou. Nárožní pilastry jsou nadezděny do fiál. Objekt se otevírá ve štítovém průčelí lomeným vstupem a na bocích rovněž lomeně zaklenutými sdruženými okny, zezadu je uzavřený. Hrobka má jednu místnost a pod ní patrně je podzemní pohřební komora, kterou lze předpokládat pod ležatým náhrobním kamenem. Stěny jsou vyzděny z plných cihel, což je patrno pod narušenou omítkou jak z exteriéru, tak i v interiéru. Záklenky jsou zděné; u vstupního portálu standardně (s tektonickým předsunutím), u sdružených oken přečnělkovou klenbou. Vzhledem k doposud funkční střeše i dochované klenbě interiéru je konstrukce krovu skrytá, jde však s jistotou o dřevěný krov hambalkový. Iluzivní klášterní klenba bez žeber je ze železobetonové skořepiny. To je čitelné v místě jejího drobného narušení nad severovýchodním koutem, kde jsou vidět armovací dráty, respektive kovová síť. Čelní stěna je zevnitř vylehčena dvěma urnovými nikami zakončenými konchou, nad nimi je při vrcholu stěny v závěru prostoru rozepřen segmentový baldachýn, jde zřejmě podle propsaných spár o kamenný záklenek. Budova je celá omítnutá, bez obkladů. Štukové jsou veškeré detaily (tektoničce jemnými římsami, poupata, secesní čabraky v místech hlavic pilastrů). Datace i nápis na východní straně je rovněž na omítce, avšak ne reliéfně, snad barvou, proto již skoro nečitelný. Fiály s křížovou kytkou a poupětem jsou betonové, v rozlomení severovýchodní fiály je vidět výztužná kovová tyč. Pouze šikmé parapety a části soklu pod nimi jsou kryty pálenými bobrovkami (na soklu žlutozelené barvy). Střecha je kryta shodně bobrovkami kladenými jednoduše. Narušena je jen lokálně, např. v místě zaatikovaného žlabu při jihozápadním nároží. Dešťová voda je odváděna průrazy atikou drobným kovovým profilem z dílců skládaného svodu, svody již z větší části chybí. Mírné větrání střešní dutiny zajišťují čtyři šestilisté plechové rozetky na štítech. Dochovány jsou dveře (dřevěné, dvoukřídlé) i okna (ocelová). Ozdobné mříže oken, prosklených částí dveří i dveřního lomeného nadsvětlíku, jsou z nýtované tyčoviny. V interiéru mírně vyvýšený velký obdélný náhrobní kámen zabírá většinu plochy místnosti. Ve vystouplém poli je reliéfně vyveden prostý, zlehka vystouplý kříž. Čelní stěna je do úrovně parapetů obložena bílým mramorem. Tento slouží jako nápisové desky, které nesou jména Franziska Baselt, Anton Baselt a Josefa (zřejmě Baselt) včetně datací. Nad deskami se jmény se nacházejí do stěny zabudované fotografické podobizny rozměrnějšího obdélného formátu. Omítka čelní stěny je strukturována liniemi kvádrové bosáže (rovněž tak stěny boční, dnes vesměs opadané). Nad čelní stěnou je již zmiňovaný baldachýnový záklenek, opatřený datací a nápisem, dozdobený čučky ve tvaru váz a centrálního křížku. Na baldachýnu zespoda je přichycen kovový háček, zřejmě pro zavěšení světla. Na stropní klenbě jsou zbytky výmalby v místech absentujících žeber a svorníku (na žlutých větvičkách zelená popínavka s lístky, šedomodře rámováno). - Pozemek s hrobkou patří městu Ústí nad Labem.

Zdroj: Ing. arch. Matěj Páral, NPÚ Ústí nad Labem

• Matěj Páral napsal 20.10.2008 00:03

díky za rychlé aktualizace ;) prosím ještě o jednu opravu: hrobka C. G. Wolfruma od Mogyorosyho viz zde: http://aussig.mysteria.cz/arch/mogyorosy.html hrobka u vás na obrázku je rodiny Antona Baselta (nápis uvnitř: FAMILIE ANTON BASELT)

Informace opravena, děkuji. Michal Valenčík