6888 hrobka rodiny Aloise Köhlera

hřbitovní kaple (hrobka)
SV od vsi, v horní části hřbitova

obdélného půdorysu

Větší část střechy a strop jsou propadlé. Dveře jsou poškozené. Trosky z interiéru jsou odstraněny. - Stavba se nachází v horní části hřbitova, je vetknutá svou zadní podélnou fasádou do ohradní opěrné zdi. Ke stavbě patří po obou kratších stranách ještě dva úzké pruhy pozemku, oddělené od okolí kovovým plůtkem. Jde o podélně orientovanou obdélnou přízemní stavbu krytou původně sedlovou střechou, dnes propadlou a takřka zaniklou. Do kříže se do střechy promítalo zastřešení jen o málo nižšího štítu (vimperku) nad vstupním mělkým rizalitem a ze zadní strany patrně i nízkého štítku lomeného záklenku niky za sochou dívky. Nárožní „pilíře“ jsou nad římskou nadezděny nad úroveň střechy a zakončeny křížovými stříškami. Hrobka má jednu místnost a pod ní podzemní pohřební komoru, do které lze nahlédnout vinou odsunutého náhrobního kamene. Stěny jsou vyzděny z plných cihel, což je čitelné pod opršelou omítkou v interiéru. Lomený záklenek vstupního portálu i záklenek protilehlé niky jsou rovněž zděné. Krov byl dřevěný, poslední vazba (hambalková) se dochovala při severním štítu. Při jižním štítu svisle od hřebene visí zbytek patrně jedné z protilehlých krokví. Na krov byla zřejmě zavěšena iluzivní klenba ze železobetonové skořepiny, po ní však nezbyly žádné stopy. Jediné, co na ni odkazuje, je pár snad armovacích drátů při vrcholu omítky, trčících z jižního štítu při pohledu z interiéru. Z konstrukčních prvků lze zaznamenat ještě ploché kovové táhlo chycené do vrcholu vstupního štítu. Nosná konstrukce podlahy je pravděpodobně železobetonová (případně kamenná). Tektonické části, jako je nárožní armování iluzivními pilíři, nebo vstupní měkký rizalit, jsou omítány s linkami prosté kvádrové bosáže. Většina detailů (sokl, římsy, jeptišky pod římsou, třičtvrtěsloupy a poupata portálu, šambrány kruhových okének, reliéfní nápis na štítu „Familie Alois Köhler“) mají též štukový povrch (umělý kámen). Části „výplňové“, tedy mezilehlé plochy zdí, ze tří pohledových stran, jsou obloženy drobnými cihelnými pásky žlutavé barvy. Střecha byla kryta pálenými bobrovkami kladenými jednoduše. Jejich zbytky se nacházejí ještě v původní poloze a skladbě zevnitř bočních štítů. Dva schody vstupu jsou kamenné, rovněž fundamenty pod soklem. Kovové z nýtované tyčoviny jsou postranní plůtky, ozdobné mříže kroužených oken a vstupní dvoukřídlá brána s nadsvětlíkem. V interiéru, hned proti vstupu, se nachází socha dívky, jde o předčasně zesnulou dceru investora hrobky Margaretu. Oči má zavřené, v pravé ruce přidržuje květiny, levou má volně svěšenou podél těla. Na ostění niky drží zbytky sádrových ozdobných článků. Na stěnách jsou přichyceny desky z bílého mramoru se jmény pochovaných. Po pravé ruce sochy je umístěna deska otce Aloise Köhlera, po levé ruce deska matky Hedviky Köhlerové. Severní štítová stěna zevnitř nese menší desku, zřejmě bratra Margarety Alfréda Köhlera, na protilehlé stěně deska není. Mezerou lze nahlédnout do hrobové komory, v ní je vidět neporušená, bohatě zdobená rakev. - Pozemek s hrobkou patří městu Ústí nad Labem; město zvažuje opravu hrobky.

Zdroj: Ing. arch. Matěj Páral, NPÚ Ústí nad Labem

jde o hrobku rodiny Aloise Köhlera