6927 kostel Všech Svatých

ve vsi

V rekonstrukci; mimo horní cca 1/3 věže a sanktusník má novou střechu, věž měděnou. Loď a přístavky mají opravenou statiku. Má nová okna, věž nové okenice. Přezděna a opravena je část ohradní zdi pod kostelem, celá dolní část ohradní zdi je provizorně podepřena dřevěným bedněním. - Dne 25.11.1986 poslali Otakar Parma, vedoucí odboru kultury Okresního národního výboru v Lounech a Miroslav Chot, tajemník pro věci církevní Okresního národního výboru v Lounech společný dopis Ministerstvu kultury ČSR s žádostí o odejmutí památkové ochrany celkem 17 objektů v okrese Louny, aby mohly být zbořeny. V dopise uvedli, že odejmutí památkové ochrany těchto objektů bylo navrhováno již ve zprávě o provedení generální aktualizace památkových objektů v letech 1985 a 1986. Dále v dopise uvedli, že "stavební stav navrhovaných objektů je plně havarijní a životu nebezpečný. Navrhované objekty pro upuštění památkové ochrany jsou již dlouholetým problémem, který nebyl důsledně řešen. Možnosti opravy, a to jak kapacitní, tak finanční nejsou v rámci okresu možné zajistit. Oprava by byla značně nerentabilní, protože by stejně nebylo pro objekty využití. Ve většině případů jde současně o objekty, které jsou přes všechnu starostlivost o zabezpečení opravy a zabezpečení vstupu zdrojem úrazů dětí a mládeže a v neposlední řadě i nejsou okrasou pro obec." Jedním z objektů v seznamu byl i kostel v Rané, jehož stav je v dopise popsán následovně: "Naprosto devastovaná okna, jak rámy tak okenice, poškozená krytina střechy, na několika místech roztržena zeď, opadaná omítka, roztržený nosný oblouk presbytáře, roztržený nosný oblouk nad kůrem, roztržené stěny (zaviněno zřejmě posunem podloží, jak zjistil průzkum). Neopravitelný a beze všeho využití." - Dne 16.9.1987 se v budově Okresního národního výboru v Lounech uskutečnila schůzka mezi zástupci veřejné správy, litoměřické biskupské konzistoře a orgánů památkové péče o návrhu na likvidaci kostelů. Výsledkem jednání byla „záchrana” dvou kostelů - v Siřemi a Rané. V kostele v Siřemi mělo být zřízeno lapidárium a kostel v Rané měl být po opravě předán Národnímu technickému muzeu. Další dva kostely dostaly „odklad”, o jejich případném zbourání se mělo jednat později a 10 kostelů mělo být zbořeno. Než se stačilo zúřadovat sejmutí památkové ochrany kostelů na Ministerstvu kultury ČSR, došlo k revoluci v listopadu 1989 a demoliční snahy byly zastaveny. - Pozemek s kostelem patří církvi; v roce 2023 půjde na opravu statiky opěrné zdi pod kostelem 1.100.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva kultury ČR.