6930 kaple sv. Víta

S od vsi

se sanktusníkem

V rekonstrukci; má novou střechu. Dozděna je korunní římsa. Opravena je statika. Mimo levou stěnu má novou fasádu, fasáda levé stěny je zničená. Má nová okna, místo dveří má ozdobnou kovanou mříž. Uvnitř chybí strop. Vyklizeny jsou trosky z interiéru kaple. Vyřezána je okolní náletová zeleň. Opravena je ohradní zeď před kaplí, má novou branku. - Léčivé účinky vody ze studánky ve svahu nad kaplí zvláště na oční choroby jsou připomínány již koncem 17. století. Zřejmě v souvislosti s ní byla kolem roku 1700 byla zbudována pod studánkou kaple, k roku 1702 dokončil bílinský truhlář Patzner do této kaple oltář (je z něj dochován pouze malý kousek akantové řezby). Kaple má pozoruhodný půdorys, neboť navenek se jedná o běžnou obdélnou stavbu s polygonálním závěrem, čemuž ovšem odporuje centralizující vnitřní půdorys čtverce s okosenými nárožími s nikami. Asi v roce 1738 byl zřejmě kvůli problémům se statikou přisazen k jihozápadnímu nároží opěrák. V této době byl obdélníkový prostor před kaplí obehnán zdí s portálem, čímž vznikla jakási podivná předzahrádka. O smyslu této přístavby, která nemá v širokém okolí obdoby, se lze pouze dohadovat. O poutním provozu toho není mnoho známo, jeho tradice skončila s reformami Josefa II. v 80. letech 18. století. V 19. stol. byla kaple užívána k bohoslužbám již jen třikrát do roka (o třetím křížovém dni po Velikonocích, v oktávu po Božím těle a 15. června na den svatého Víta) a i jako jedno ze zastavení při procesích do polí o křížových dnech. Tehdy byla doplněna v západní části jednoduchá dřevěná kruchta. Podle inventáře z roku 1827 zde byl kromě "štafírovaného" (tj. bohatě zdobeného) oltáře svatého Víta ještě obraz svatého Jana Nepomuckého, kazatelna, čtyři krátké lavice, čtyři kruhové obrazy evangelistů a ve věžičce dva zvonky, z nichž ovšem byl jeden prasklý. V pomyslném středu celé kaple i zdejšího kultu ale stál pacifikál - ozdobný pozlacený kříž z mosazi s relikvií samotného svatého Víta. Osudy kaple po skončení 2. světové války byly v souvislosti s vyhnáním původních německých obyvatel neblahé. Noví obyvatelé neměli k místu vztah, takže kaple (i přes provizorní opravu střechy v 60. letech 20. století) nezadržitelně chátrala. Postupně bylo rozkradeno nebo zničeno i vnitřní vybavení, propadla se střecha, celý areál zarostl bujnou vegetací a studánka s léčivou vodou byla zčásti zasypána kamením z okolních polí. Dne 25.11.1986 poslali Otakar Parma, vedoucí odboru kultury Okresního národního výboru v Lounech a Miroslav Chot, tajemník pro věci církevní Okresního národního výboru v Lounech společný dopis Ministerstvu kultury ČSR s žádostí o odejmutí památkové ochrany celkem 17 objektů v okrese Louny, aby mohly být zbořeny. V dopise uvedli, že odejmutí památkové ochrany těchto objektů bylo navrhováno již ve zprávě o provedení generální aktualizace památkových objektů v letech 1985 a 1986. Dále v dopise uvedli, že "stavební stav navrhovaných objektů je plně havarijní a životu nebezpečný. Navrhované objekty pro upuštění památkové ochrany jsou již dlouholetým problémem, který nebyl důsledně řešen. Možnosti opravy, a to jak kapacitní, tak finanční nejsou v rámci okresu možné zajistit. Oprava by byla značně nerentabilní, protože by stejně nebylo pro objekty využití. Ve většině případů jde současně o objekty, které jsou přes všechnu starostlivost o zabezpečení opravy a zabezpečení vstupu zdrojem úrazů dětí a mládeže a v neposlední řadě i nejsou okrasou pro obec." Jedním z objektů v seznamu byla i kaple v Sinutci, jejíž stav je v dopise popsán následovně: "Několikráte roztržené stěny, střecha bez krytiny, shnilé krovy, shnilá a vytlučená okna, bez omítky, naprosto nevyužívaná a neopravitelná." Než se stačilo sejmutí památkové ochrany na ministerstvu vyřídit, došlo k revoluci v listopadu 1989, kaple zůstala památkou a demoliční snahy byly zastaveny. V roce 2008 byl založen "Spolek pro záchranu kaple sv. Víta v Sinutci", kterému se v roce 2009 se podařilo získat pozemek s kaplí od soukromého majitele a v roce 2010 zahájit postupnou opravu kaple. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Pozemek s kaplí patří "Spolku pro záchranu kaple sv. Víta v Sinutci", který organizuje opravu kaple.