6958 kaplička Dvanáctiletý Ježíš v chrámu mezi učenci

20. léta 18. století
3. kaplička při poutní cestě z Libkovic do Mariánských Radčic, nyní u kostela ve Vtelně

velká

Původně lemovalo poutní cestu z Libkovic ke kostelu Panny Marie Bolestné v Mariánských Radčicích sedm barokních zděných kapliček Sedmi bolestí Panny Marie (Sedmera zastavení) z 20. let 18. století. Kapličky byly vystavěny z příspěvků poutníků, s výjimkou prostřední ze sedmi kapliček, která byla zvána opatskou nebo panskou kaplí (Herrenkapelle), protože ji dal postavit opat Jeroným Besnecker; Libkovice totiž byly až do roku 1848 majetkem oseckého kláštera. V roce 1832 byly všechny kapličky renovovány dobrovolníky. - Z důvodu chystané likvidace Libkovic a přípravy dobývacího prostoru pro těžbu uhlí byly čtyři kapličky ze souboru přemístěny v letech 1986 – 1988 do Vtelna. V letech 1989 – 1990 je restaurovali akademičtí sochaři Michal Bílek a Bohumil Zemánek. Kapličky byly v následujících letech systematicky ničeny vandaly, proto bylo nutné další restaurování v roce 2011 akademickým sochařem Janem Brabcem. Zbývající tři kapličky byly zničeny. - Třetí kaplička představovala výjev Dvanáctiletý Ježíš v chrámu mezi učenci. V mělké nice, kterou opět zdobí pilastry s hlavicemi ve stylu napodobujícím iónský řád na nárožích a završuje štít ve tvaru silně profilovaného oslího hřbetu s koulí na vrcholu, je vsazen reliéfní obraz představující dvanáctiletého Ježíše v chrámu mezi učenci. Kaplička původně stála poblíž libkovického hřbitova na souřadnicích 50.576670, 13.677332. - Pozemek s kapličkou patří městu Most.

Zdroj: Ing. Eva Hladká - Oblastní muzeum Most