← kaple Anděla Strážce (Jílové) kaple (Libež) →

(starší), 1. polovina 20. století
uprostřed návsi na břehu rybníka

velká

Bez střechy, krovů a stropu. Omítka je mírně poškozena. Místo dveří jsou vestavěna vrata (kaple se v polovině 70. let 20. století nacházela v neutěšeném stavu; byla jí demontována střecha a sanktusník, byla provizorně zastřešena do roviny a používána jako garáž). - Do roku 1999 byla kaple majetkem obce Lišnice; ta ji v tomto roce prodala, protože neuvažovala o její obnově (již asi 20 let předtím sloužila kaple jako soukromá garáž a skladiště). – Kaple je obdélná, s trojboce uzavřeným závěrem. V průčelí nad pravoúhlým portálem se původně vypínala drobná hranolová vížka s lucernou, ukončenou přilbovou střechou. - Původní kaple stála asi 23 m jihovýchodním směrem (na souřadnicích 50.443107, 12.628197); někdy v 1. polovině 20. století byla kaple zbořena a na jiném místě na návsi byla postavena kaple nová. - Původní kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (Žaneta Hrdličková z Koporče).

Zdroj: Ing. Eva Hladká - Oblastní muzeum Most