Torzální (známka 500) zděné kapličky

kaplička křížové cesty
18. kaplička poutní cesty, ZJZ od vsi

velká

V rekonstrukci; vybudována kamenná podezdívka nové kapličky, zevnitř se vyzdívá cihlami. - Kaplička se z větší části zřítila v roce 1983; zůstalo pouze obdélné zdivo do výše cca 1,2 m, značně zasypané troskami. Vedle jsou na hromádce některé kamenné články kapličky. – Kaplička je součástí poutní cesty od bývalé Strahovské brány v Praze do Hájku. - Pozemek s kapličkou patří městu Hostivice. Město připravilo projekt na obnovu kapličky; dne 14.11.2013 vydal Stavební úřad v Hostivici stavební povolení na obnovu kapličky s tím, že při obnově budou využity zachované architektonické články. V květnu 2015 vyhlásil spolek "Poutní cesta Hájek" veřejnou sbírku na opravu kapličky; následně byly rozebrány základy kapličky a vytvořena nová základová deska. V roce 2016 byly vybrány a restaurovány kamenné prvky, které budou znovu použity při obnově kapličky. V roce 2016 byla znovu postavena kamenná podazdívka kapličky, v roce 2017 by mělo dojít k obnově samotné kapličky.

• Kateřina Pařízková napsal 15.10.2009 18:43

Viz kaple č. 12 poutní cesty do Hájku.