6991 kaple sv. Prokopa

hřbitovní kaple
v SZ části vsi, na bývalém hřbitově

s věží

V rekonstrukci; má nové krovy a střechu. Opravena je statika. Fasáda je zničená. V bočních stěnách má nová okna, v zadní stěně je okno v dolní části zabedněné, okno vf průčelí chybí. Zavřená. Velká část interiéru včetně klenby má nové, ještě nenatřené omítky (uvnitř je postaveno dřevěné lešení). - Kaple byla postavena z vděčnosti za odvrácení morové rány. Stavět se začala v roce 1740 a bohoslužby se tu konaly od roku 1741. Část nákladů zaplatil ze svého farář Vincenc Haštal, část pokryla sbírka mezi osadníky. Neví se jistě, se kterou epidemií kaple souvisí, jako velmi pravděpodobná se jeví epidemie v letech 1713 - 1714. Mezi epidemií a postavením kaple sice uplynula dlouhá doba, ale ves po ten čas shromažďovala prostředky potřebné ke stavbě. - Nynější podobu dostala kaple v roce 1852 přistavěním nové věže v pseudorománském slohu. - Pozemek s kaplí patří církvi.