7085 kaple sv. Michala

poprvé zmíněna 1365, barokní 1688, nová po 1800

se sanktusníkem

V rekonstrukci; má novou střechu. Dozděno je chybějící zdivo. Opravena je statika. Fasáda je zničena. Zazděno jedno okno v lodi a všechna okna a dveře v přístavku. Zbylá okna a dveře jsou vyplněna drátěnou sítí. Prázdná. Kolem je nově uděláno odvodnění. - V roce 1688 byla na místě původního gotického farního kostela vystavěna novostavba barokního kostela sv. Michala. Po požáru okolo roku 1800 proběhla částečná demolice kostela, který již nebyl nikdy zcela obnoven. Zbořena byla tehdy nejvíce poničená kostelní loď a ponechán byl pouze presbytář kostela s připojenou sakristií, který byl následně přestavěn na kapli sv. Michala. Kapli tvoří původní prasbytář zbořeného kostela; prostor v místech původního triumfálního oblouku byl vyzděn a bylo tak vytvořeno vstupní východní průčelí, prolomené obdélným, segmentem zakončeným vchodem s oválným oknem v ose nad ním. Ve vrcholu trojúhelníkového štítu průčelí je pak umístěno ještě malé kruhové okénko. Boční stěny závěru kaple jsou prolomeny po jednom obdélném, polokruhově zakončeném okně, v závěrové stěně je pak umístěno výše položené kruhové okénko. Kaple je sklenuta valenou klenbou s lunetami, přízemí sakristie bývalo sklenuto rovněž valenou klenbou, patro pak bylo zřejmě plochostropé. Stěny kaple jsou členěny pilastry a ozdobeny nástěnnými malbami. Vnitřní zařízení kaple tvořil původně raně barokní hlavní oltář z 2. poloviny 17. století s mladším obrazem Archanděla Michaela bojujícího se Satanem z 19. století. - Po vyhnání německého obyvatelstva po skončení 2. světové války přestala být kaple využívána a postupně chátrala. Následně byla v roce 1953 zahrnuta do nově vytvořeného vojenského újezdu Hradiště, zabavena církvi a přešla do vlastnictví armády. Sloužila jako skladiště a nebyla udržována. V roce 2012 byla opravena statika kaple, dozděny chybějící části zdiva, kaple dostala novou střechu a byla zazděna část oken; náklady na opravu dosáhly 1.956.000,- Kč. - Kaple je prohlášena kulturní památkou. - Pozemek s kaplí (pozemková parcela č. 98 v k.ú. Podbořanský Rohozec u Hradiště II) patří obci Podbořanský Rohozec. - Na základě zákona č. 15/2015 Sb. byl pozemek s kaplí ke dni 1.1.2016 vypuštěn z vojenského újezdu Hradiště a stal se součástí obce Podbořanský Rohozec. - Ve vsi Bukovina zůstalo asi pět domů a myslivna východně od vsi.