← kostel Nejsvětější Trojice (Jestřabí) kostel Všech Svatých (Kolín) →
7108 kostel sv. Prokopa

Polozřícené (známka 445) zděné kostely

hřbitovní kostel
přelom 13. a 14. století, upravován v 15. století, 1644 - 1677
J od města

Bez střechy, krovů a stropu. Bez oken a dveří (jsou zde mříže). – Kostel byl zajímavou stavbou se složitým stavebním vývojem. Ze 14. století pochází pravoúhlý presbytář. Během 15. století byla postavena mírně obdélná loď, zaklenutá hvězdovou žebrovou klenbou. Na počátku 16. století byla loď rozšířena západním směrem o síňové trojlodí zaklenuté síťovou klenbou, svedenou na dvě řady osmibokých pilířů. S původní lodí bylo trojlodí propojeno osově umístěným portálem. Zřejmě v této době byla jižní stěna stavby zpevněna mohutnými hranolovými opěráky. Vnější fasády byly nečleněné, prolomené velkými, lomeně zaklenutými okny. Hlavní, lomeně zaklenutý portál, byl umístěn v ose západního průčelí; původní loď byla přístupná vchodem v západní části severní stěny. Původní vybavení bylo zcela zničeno. V presbytáři a na triumfálním oblouku byly zjištěny pozůstatky figurálních nástěnných maleb z doby kolem roku 1300. Sochy sv. Petra a Pavla, které stály podél brány na hřbitov, byly umístěny do kostela sv. Anny. - Během třicetileté války byl poškozen a v letech 1644 - 1677 byl rozsáhle přestavován. V roce 1891 zde byla konána poslední bohoslužba, poté byl uzavřen, zařízení bylo vystěhováno a kostel postupně chátral. V roce 1939 byl zapálen místní mládeží, přišel o střechu a krov a od té doby je ruinou. Sochy sv. Petra a Pavla, které stály po obou stranách hřbitovní brány, byly přemístěny do kostela sv. Anny v Krupce. V roce 1995 byly dozděny stěny (kromě štítů) do původní výše a nahoře byl udělán betonový věnec. - Pozemek s kostelem patří městu Krupka; město v minulosti uvažovalo o obnově zastřešení kostela.