7118 evangelický kostel Vzkříšení

evangelická
12.12.1900 (základní kámen) - 1.4.1902 (vysvěcení)
v Rybniční ulici

Většina děr ve střeše lodi je vyspravena. Okna jsou většinou rozbitá a zabedněná dřevotřískou. Zavřený, uvnitř zpustošený. - Kostel je postaven z hrubě opracovaného místního křemenného porfyru s bohatou ornamentální sochařskou výzdobou z pískovce. Jako stavební sloh byla použita historizující secese německého pojetí. Čtyřicetimetrová věž je korunována třímetrovým křížem, původně pozlaceným. Základ věže je tvořen kamennou terasou. Loď kostela má délku 32 m, šířku 15 m a pojme 350 osob. Nad hlavním vchodem jsou umístěny vysoké reliéfy představující osoby, které se určitým způsobem podílely na vzniku, ochraně nebo uznání protestantských církví. Okna, dnes vytlučená, byla opatřena malbami na skle, které představovaly příběhy ze života Martina Luthera. K vnitřnímu vybavení mimo jiné patřily: oltář z bílého pískovce, oltářní obraz "Nanebevzetí Ježíše Krista", kazatelna z bílého pískovce, věžní hodiny. Zničeny a odcizeny byly varhany, lavice a ostatní mobiliář. Ve sklepě je kotelna na uhlí, která podzemním horkovzdušným kanálem a čtyřmi průduchy vytápěla celý kostel. Vytápěcí systém je dnes v dezolátním stavu. Stropní klenba je na spadnutí. Celkový stav kostela je neutěšený. - Základní kámen kostela byl položen dne 12.12.1900, dne 3.11.1901 byly zavěšeny dva zvony, vysvěcen byl 1.4.1902 (o Velikonocích). - Kostel projektovali drážďanští architekti Rudolf Schilling a Julius Willi Gräbner (jde o nejstarší secesní kostel v ČR) a vystavěl jej stavitel Rudolf Wettstein pro Německou evangelickou církev. Té byl kostel zabaven v roce 1945 a předán Církvi československé husitské; ještě v 50. letech se zde sloužily mše. Koncem 60. let byly vytrhány lavice, kterými se pak topilo ve škole. - Pozemek s kostelem patří Církvi československé husitské. - V únoru 2012 byla zahájena veřejná sbírka na opravu kostela, MÚ Hrob instaloval v poslední době nové věžní hodiny.

• Vojtěch Šafránek napsal 13.06.2020 10:33

"Okna jsou většinou rozbitá, dolní jsou zabedněna." Jen malá poznámka – zabedněna (dřevotřískou) jsou i horní okna.

Děkuji za upřesnění, doplnil jsem.