7145 kostel sv. Petra a Pavla

ve vsi

V rekonstrukci; má novou střechu. Průčelí a pravá strana lodi a presbytáře mají novou fasádu. Zbytek omítek je silně poškozen. Má nová okna a dveře. Uvnitř má novou podlahu (původní byla ukradena v 90. letech 20. století). V přední části lodi chybí strop. Opraveny jsou omítky a malby v presbytáři. V kostele bývaly varhany pravděpodobně od pražského varhanáře Schiffnera z doby kolem roku 1910. Kolem kostela je nově uděláno odvodnění. Ke kostelu je postaveno nové schodiště. - Na budovu kostela byl v roce 1983 vydán demoliční výměr, kostel byl již vymazán z katastru nemovitostí, k jeho demolici ale nedošlo. - Pozemek s kostelem patří církvi; kostel má v dlouhodobém pronájmu spolek "Drobné památky severních Čech", se kterým úzce spolupracuje spolek "Sdružení přátel kostela sv. Petra a Pavla ve Volyni"; oba spolky organizují opravu kostela s cílem zpřístupnit jeho gotické malby.

• Josef Hurt napsal 15.05.2009 13:29

Kostel převeden na obec.

Informace doplněna, děkuji.

• Václav Marek napsal 03.07.2018 14:57

Prosím o opravu popisky mé přidané fotografie zbytku varhan,- správné jméno autora je Mikšíček. Děkuji. V.Marek

Informace opravena, děkuji.