7154 kostel sv. Mikuláše

ve vsi

Má novou střechu. Omítka je zčásti poškozena. Okna jsou většinou rozbitá, ale všechna mají mříže. Zavřený. - První písemná zmínka o Mikulovicích pochází z roku 1261 a vzhledem k archaickým gotickým portálům v interiéru kostela lze předpokládat, že ten vznikl už před uvedeným rokem. Patronátní právo ke kostelu vykonával komtur johanitské komendy v Kadani. Ve 14. století kostel platil devět grošů papežského desátku a patřil tak k nejchudším kostelům v kadaňském děkanství. Fara ve vesnici existovala do roku 1580 a obnovena byla až v roce 1784 poté, co kostel prošel v letech 1768 - 1770 výraznou barokní přestavbou, během které byla k západnímu průčelí v roce 1771 přistavěna věž. - Kostel tvoří plochostropá obdélná loď zakončená přibližně čtvercovým presbytářem. V ose západního průčelí stojí věž, ve které se nachází vstup do kostela. Předsíň ve věži je zaklenutá křížovou klenbou. Původní portál v jižní zdi lodi je zazděný. V západní části lodi se nachází kruchta podepřená dvěma hranolovými sloupy. Křížovou klenbou je zaklenutý také prostor pod kruchtou, sakristie a presbytář, který je od lodi oddělen vítězným obloukem. Sakristie je přiložena k jižní straně presbytáře, ze kterého se do ní vstupuje lomeným gotickým portálem. - Pozemek s kostelem patří církvi. - Ves Mikulovice je zcela zbořena; zbytečně, plánovaná skládka popílku zde nikdy nevznikla.