Torzální (známka 500) zděné kaple

v S části vsi, při cestě od Havraního vrchu ke kraji lesa

se sanktusníkem

Zůstaly pouze zbytky zdiva do výšky cca 1 m. - Obdélná kamenná kaple bez oken o rozměrech asi 2 x 3 m s rovným závěrem krytá sedlovou střechou se zvoničkou. Vstupní průčelí kaple s vchodem uzavřeným dveřmi se zamřížovaným okénkem bylo završeno trojúhelníkovým štítem. Vnější stěny kaple bíle natřeny.. – Kaple stávala při cestě vedle hospody na pozemcích Josefa Heidlera z č. 30 v bývalé části obce zvané Martelhansenwinkel na severním svahu Havraního vrchu (Rabenberg, 841 m n.m.) severovýchodně od obce. - Kaple byla téměř zbořena v 50. letech 20. století. - Okolní domy až na jeden zbořeny, část pozemků Rudné na severu a severovýchodě je zalesněna. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Pozemek s kaplí patří obci Vysoká Pec; obec schraňuje dostupné údaje o kapli a její fotodokumentaci.