← kaple Navštívení Panny Marie (Velká Veleň) kaple Kalvárie (Velký Šenov) →
7334 kaple Panny Marie

Polozřícené (známka 455) zděné kaple

v lese Z od vsi na vrchu Kalvárie

barokní

Bez střechy a krovů, klenba prolomena. Zůstalo pouze obvodové zdivo vpředu se zaoblenými rohy (cca 4,2 x 5 m) do výše 1 - 2,5 m po celém obvodu. Interiér kaple je vyčištěn. – Zděná stavba vyznačující se typickým barokním štítem s nikou, ve které stála soška Panny Marie. Výška kaple i se střechou činila téměř 6 m. - Pozemek s kaplí patří firmě Fine Dream, s.r.o. z Prahy. - V roce 2012 členové spolku "Obnova obce Prameny" odstranili trosky z torza kaple; do budoucna plánují zakonzervování torza kaple, uvažují i o celkové dostavbě do původní podoby. – Ke kapli vedla křížová cesta (asi z roku 1850) složená ze 14 kamenných zastavení s malbami na plechu. V roce 1973 bylo osm z nich odcizeno a použito jako sloupky do plotu u domu č.p. 8. V roce 2016 noví majitelé domu sloupky vrátili, aby mohla být křížová cesta obnovena. Zastavení jsou nově vyzdobena olejomalbami na dřevěných deskách, které zhotovila malířka Lenka Rochovanská. Zatím byly v terénu osazeny tři původní kamenné sloupky křížové cesty doplněné pěti novými moderními dřevěnými zastaveními. Osm nedochovaných zastavení nově zpracovaly absolventky sochařského ateliéru pražské Akademie výtvarných umění (Barbora Masaříková, Pavla Dundálková, Tereza Viková a Barbora Kolouchová). - Obnova křížové cesty má pokračovat.