7342 kostel sv. Michaela Archanděla

(první zmínka 1365, vyhořel 1782), nový 1834 - 29.9.1838 (vysvěcení)

velký, s kamennou neomítanou věží

V rekonstrukci; věž, pravá strana lodi a pravá část přední strany lodi mají novou střechu. Zbytek plechové střechy lodi je nově natřen. Omítka lodi je silně poškozena. - Jednolodní obdélná stavba s polokruhově zakončeným presbytářem krytá plechovou valbovou střechou alukrytových šablon. Nad západním průčelím se tyčí 42 m vysoká neomítaná hranolová věž z kamenných kvádrů s jehlancovou střechou, po stranách presbytáře jsou přistavěny čtvercové sakristie, na jižní straně kostela je připojena kaple. K severnímu průčelí je připojen přístavek schodiště. Vnější stěny kostela jsou členěny pilastry, polokruhově zakončenými okny a obdélným portálem hlavního vchodu. Na věži jsou proražena obdélná, polokruhově zakončená a oválná okna. Presbytář kostela je sklenut plackou, v závěru konchou, loď je sklenuta dvěma poli křížové klenby s jedním polem placky uprostřed. Klenební pásy se sbíhají na pilastry. Do presbytáře se otvírají oratoře nad sakristiemi. Zděná kruchta, elipticky vybíhající do lodi, je nesena vysokými kanelovanými sloupy. V podkruchtí po stranách vchodu jsou umístěny polokruhově zaklenuté výklenky. Vnitřní zařízení kostela tvoří pseudorenesanční hlavní oltář z roku 1897 se sochami blahoslaveného Hroznaty a sv. Norberta a s obrazem sv. Michaela Archanděla od A. Wallera. Pilastrový portálový boční oltář Božského srdce s letopočtem 1834 a s obrazem Poslední večeře. Pilastrový portálový boční oltář Panny Marie s letopočtem 1838 a s obrazem Panny Marie Bolestné. Pozdně gotická šestiboká pískovcová křtitelnice, dílo tepelské kamenické huti z počátku 16. století. Původně oltářní obraz sv. Michaela Archanděla z doby kolem roku 1700 v polokruhově zakončeném rámu. Obraz sv. Martina a dřevěné sochy sv. Michaela a sv. Mikuláše z konce 19. století byly přeneseny ze hřbitovního kostela sv. Martina v Toužimi. Čtrnáct zastavení křížové cesty z roku 1807 od žlutického malíře J. Müllera v soudobých empírových rámech. Soudobá kopie poutního obrazu Panny Marie (Madony) z 18. století. Na konzolách v lodi jsou umístěny čtyři dřevěné barokní sochy sv. Františka, sv. Kryštofa, blahoslaveného Hroznaty a sv. Zdislavy. Na oltáři jsou umístěny dřevěné barokní sochy sv. Barbory a sv. Kateřiny ze zrušeného oltáře při západní stěně lodi a dřevěná lidová socha Panny Marie (Madony) z 19. století. - Kostel byl postaven v letech 1834 - 1838 v empírovém slohu na místě kostela Božího Těla vyhořelého v roce 1782. Stavbu kostela provedl zednický mistr F. Plescher podle plánů dvorského stavebního úřadu ve Vídni vedeného architektem Petrem Nobilem. Nově postavený kostel převzal patrocinium staršího kostela sv. Michala v jihovýchodní části vsi, který byl následně zrušen. - Pozemek s kostelem patří církvi (Kanonii premonstrátů Teplá).