7354 kostel sv. Jakuba Většího

před 1415

Věž má novou šindelovou střechu, střecha lodi má šindelovou střechu s malými dírami. Krovy lodi jsou v havarijním stavu. Okapy jsou zarostlé trávou. Omítka silně poškozena. Kostel potřebuje odvlhčit. Vysekána většina křovin v okolí kostela. - První zmínka o kostele pochází z roku 1415, v době husitských válek byl značně poškozen. - Kostel je jednolodní s polygonálně uzavřeným presbytářem a sakristií po jeho severní straně. K jižní straně byla přistavěna předsíň, věž je situována v západním průčelí. Presbytář je sklenut gotickou žebrovou klenbou, loď má neckovou klenbu jakoby uloženou na ilusivních arkádách, malovaných na zdi. Zařízení je převážně barokní; kvalitní hlavní oltář je datován rokem 1676, boční oltáře pocházejí z roku 1716, autorem byl J. B. Platzer. Varhany vyrobil roku 1717 loketský varhanář Leopold Buckhart. Předsíň kostela postavil roku 1856 zednický mistr F. Flescher. Zdivo lodi je románské, presbytář gotická (asi ze 70. let 14. století). Barokní přestavba proběhla do roku 1708 a týkala se zejména lodi a věže, jež dostala zvonovitou střechu. - Pozemek s kostelem patří církvi.