kaple sv. Floriána (Tocov) →

SV od vsi, u Blažkova mlýna

Bez střechy a krovů, klenba je prolomena. Zůstalo pouze obdélné obvodové zdivo do výše cca 2,2 m vpředu a 1,7 m vzadu (kaple stojí ve svahu). Zdivo je poškozeno v zadní polovině levé stěny, uprostřed pravé stěny a zadní stěna je uprostřed snížena o cca 0,3 m. Fasáda je zničena. Bez dveří. Na zdivo kaple spadl suchý strom. - Obdélná kamenná kaple bez oken s rovným závěrem o rozměrech 2,75 x 3,3 m krytá původně valenou střechou. Vstupní průčelí bylo zdobeno rustikou. Uvnitř byla kaple sklenuta valenou klenbou. - Kaple byla postavena Emilem Sussmannem z č.p. 13 v roce 1873 u severozápadního nároží komplexu budov bývalého Blažkova mlýna (Blaschkamühle) na potoce Velká Trasovka. Někdy ve 2. polovině 20. století byl mlýn opuštěn a postupně zbořen. - Pozemek s kaplí patří firmě Regent plus Žlutice, s.r.o. z Unhošti.

Informace doplněna, děkuji.