817 kaple Panny Marie Pomocné

s dřevěnou věží

V rekonstrukci; loď má novou střechu. Věž je odstraněná, ale už je na ni připravena podpůrná konstrukce ve střeše a našel se investor, který z velké části zaplatí její obnovu (vyřízne se část střechy a věž se usadí jeřábem). Opravená je statika. Ubourán je přístavek na pravé straně lodi. Štít v průčelí má novou fasádu, zbytek stavby má novou, ještě nenatřenou omítku, ale mimo průčelí omítka do výše cca 2 m chybí. Má nová okna a dveře. Interiér má novou, ještě nenatřenou omítku, ale do výše cca 2 m omítka chybí. Má novou cihlovou podlahu. Terén kolem kaple je značně navýšen, což způsobuje vlhnutí zdiva. Před vstupem do kaple jsou v navážce vykopány původní schody do kaple. - Klasicistní kaple sloužila po likvidaci vsi v 50. letech 20. století jako skladiště hnojiv a zeleniny Státního statku Znojmo. - Kaple je prohlášena kulturní památkou. - Pozemek s kaplí patří obci Vrbovec; v roce 2023 půjde na opravu omítek a výmalby kaple 384.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva kultury ČR a Jihomoravského kraje.