v areálu pivovaru, přistavěná k zámku

se sanktusníkem

Střecha je chatrná. Opravená je statika. Mimo zadní stěnu má novou fasádu, zadní stěna má fasádu zničenou. - Na místě dnešního pivovaru stávala tvrz, na jejíchž základech vznikl později zámek. První písemná zmínka o tvrzi je z roku 1522, ačkoli ta zde stála již před tím. Prvním známým majitelem tvrze a obce byl Vilém Zajíc z Valdeka. Zámek v barokním slouhu nechal na místě tvrze v roce 1728 zbudovat Jan Josef z Valdštejna, syn Arnošta Josefa z Valdštejna. Vznikla dvoupatrová barokní budova se zámeckou kaplí. Po smrti Jana Josefa panství Krušovice zdědila jeho dcera Marie Anna, provdaná za hraběte Josefa Viléma z Fürstenberka. V letech 1816 - 1817 prošel zámek přestavbou podle projektu Františka Maxmiliana Kaňky. Projekt ve 30. letech 18. století upravil František Ignác Prée, který prodloužil kapli Nejsvětější Trojice do úrovně průčelní fasády a upravil její vzhled. Fürstenberkové zámek vlastnili do roku 1945. V současné době je zámek součástí areálu krušovického pivovaru, který prostory využívá jako byty pro své zaměstnance. V části zámku je také muzeum pivovarnictví. - Pozemek s kaplí patří firmě Heineken Česká republika, a.s. z Krušovic.

Zdroj: Eva Volfová

• Eva Volfová napsal 01.12.2013 18:24

V Krušovicích je evidovanou památkou s areálem zámek s kaplí a částí starého pivovaru. Další památkou je zámecký špýchar na návsi, vedle pivovaru, který majitelé úmyslně nechávají chátrat ... Nejde tedy o klášter. Majitelé pivovaru bohužel "neví" jak zámek využít.

Děkuji za upozornění, opravil jsem.