8258 kostel sv. Jiří

na návsi

V rekonstrukci; má opravené krovy a novou střechu. Statika je opravená. Omítka je mírně poškozená. Část oken je rozbitá. Strop je téměř celý propadlý. Varhany jsou zčásti rozkradeny, odcizen je též hodinový stroj a většina mobiliáře. Lavice a veškeré dřevěné vybavení je poškozené. Nově jsou odstraněny stromy a křoviny kolem kostela. - V dubnu 2016 se konala po mnoha letech v kostele mše, poté byla zahájena jeho oprava. - Pozemek s kostelem patří církvi. O opravu kostela usiluje spolek "Přátelé Soběchleb". V roce 2023 půjde na opravu statiky a fasády kostela 1.100.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva kultury ČR.

Zdroj: Dagmar Břehovská - spolek "Přátelé Soběchleb"

• Václav Marek napsal 15.07.2018 12:36

• Vladimír Kraus napsal 15.07.2018 17:30

Doporučuji podívat se na dobu devastace. Církev mohla opravit jen to, co jí komunisti povolili (a na co dostala peníze). Viz historie kostelů na děčínsku-pro jeden zachráněný se muselo souhlasit s demolicí mnoha dalších...