8263 kostel Narození Panny Marie

na JV okraji města

V rekonstrukci; cca polovina lodi zepředu má opravené krovy a novou střechu. Zbytek lodi a presbytáře má střechu s malými dírami, ty jsou částečně vyspravené. Opravena je statika. Téměř celá loď má přezděnou korunní římsu. Omítka je mírně poškozená. Část oken je rozbitá. Strop v lodi je na dvou místech propadlý, opravena je díra ve falešné klenbě v přední části lodi. Opravena je opěrná zeď podél pravé strany kostela, je zde nově uděláno odvodnění. - Původní gotický kostel byl postaven kolem roku 1324, nový barokní byl postaven roku 1722, roku 1780 byl přestavěn a znovu v 19. století. - Pozemek s kostelem patří církvi; o opravu kostela usiluje "Spolek Dietrich"; v roce 2023 půjde na opravu střechy kostela 473.000,- Kč z dotačních programů Ústeckého kraje, v roce 2024 dalších 400.000,- Kč na opravu kostela z Česko-německého fondu budoucnosti.

Zdroj: Jarmila Štogrová