8263 kostel Narození Panny Marie

na JV okraji města

V rekonstrukci; většina drobných děr ve střeše je vyspravena. Opraveny jsou krovy v levé přední části lodi. Opravuje se část krovů v pravé přední části lodi (střecha je zde zakryta plachtami, je zde ubourán kus korunní řínsy). Opravena statika. Přezděna je část korunní římsy na levé straně lodi. Omítka je mírně poškozena. Část oken je rozbitá. Strop v lodi je na dvou místech propadlý, opravuje se díra ve falešné klenbě v přední části lodi. - Původní gotický kostel byl postaven kolem roku 1324, nový barokní byl postaven roku 1722, roku 1780 byl přestavěn a znovu v 19. století. - Pozemek s kostelem patří církvi; o opravu kostela usiluje "Spolek Dietrich". V roce 2017 půjde na opravu kostela 200.000,- Kč z Česko-německého fondu budoucnosti. - Od kostela k dnešní rozhledně na kopci nad ním šla křížová cesta z kamenných kapliček z roku 1764. Z prvního zastavení před kostelem zůstal jen podstavec, zastavení mezi domy na Malé straně chybějí, ve svahu směrem k rozhledně je pět zastavení rozvalených, poslední zastavení u rozhledny je zčásti poškozeno, ale stojí.

Zdroj: Jarmila Štogrová