8263 kostel Narození Panny Marie

na JV okraji města

V rekonstrukci; většina drobných děr ve střeše je vyspravena. Opraveny jsou krovy v přední části lodi. Opravena je statika. Přezděna je část korunní římsy. Omítka je mírně poškozena. Část oken je rozbitá. Strop v lodi je na dvou místech propadlý, opravuje se díra ve falešné klenbě v přední části lodi. - Původní gotický kostel byl postaven kolem roku 1324, nový barokní byl postaven roku 1722, roku 1780 byl přestavěn a znovu v 19. století. - Pozemek s kostelem patří církvi; o opravu kostela usiluje "Spolek Dietrich". V roce 2018 půjde na opravu statiky, krovu a korunní římsy kostela 561.000,- Kč z dotačních programů Ústeckého kraje a Ministerstva kultury ČR. - Od kostela k dnešní rozhledně na kopci nad ním šla křížová cesta z kamenných kapliček z roku 1764. Z prvního zastavení před kostelem zůstal jen podstavec, zastavení mezi domy na Malé straně chybějí, ve svahu směrem k rozhledně je pět zastavení rozvalených, poslední zastavení u rozhledny je zčásti poškozeno, ale stojí.

Zdroj: Jarmila Štogrová