8469 kaple Nanebevzetí Panny Marie

v Telečské ulici

středně velká, čtyřboká, se zkosenými rohy

V rekonstrukci; má novou střechu. Omítka je zčásti poškozená. Zavřená. Horní část interiéru má opravenou omítku, dolní část má omítku osekanou. Kolem je nově uděláno odvodnění. - Kaple byla původně zasvěcena Panně Marii Pomocné, v současnosti (neznámo od kterého roku) je kaple uváděna jako kaple Nanebevzetí Panny Marie. Je nazývána též Richlého kaple, protože ji nechal v polovině 19. století na své náklady zásadně opravit Josef Maria Richlý (1834 - 1869), majitel zámku a statku Mirošov. - Postavení kaple právě na tomto místě v roce 1762 nebyl náhodný rozmar; kaple byla postavena v místě, kde se zastavovali poutníci směřující k nedaleko vyvěrajícímu léčivému prameni. Sloupky oplocení kolem kaple pocházejí z roku 1913, kdy byla v okolí zřízena zahrada zemědělské školy. Podle plánů jihlavské radnice z roku 1965 měla být kaple zbourána, aby vznikl dostatečný prostor pro stavbu panelového sídliště Jihlava Jih. Byla to spíše ideologická záminka, fakticky kaple nepřekážela. Na plánech a vizualizacích s ní ale radnice nepočítala. Ing. arch. Jiří Herzán ze Stavoprojektu Jihlava, který dostal sídliště Jihlava Jih za úkol vyprojektovat, ale prosadil zachování kaple. V roce 1969 tak byla za kaplí dostavěna řada panelových domů a také byl zkanalizován Koželužský potok. Současnou podobu kaple získala v 80. letech 20. století, kdy byla naposledy celkově rekonstruována. V roce 1989 došlo k odcizení a poškození vnitřního vybavení kaple. - Kaple je prohlášena kulturní památkou. - Pozemek s kaplí patří církvi; v roce 2023 půjde na opravu fasády a dveří kaple 304.000,- Kč z dotačních programů kraje Vysočina a Ministerstva kultury ČR.