← kaple zvaná Heymannova (Duchcov) špitál s kostelem Nanebevzetí Panny Marie a kaplí (Duchcov) →
8533 kostel Zvěstování Panně Marii

u zámku

se dvěma věžemi

V rekonstrukci; mimo věže, pravou a zadní stranu presbytáře a přístavku na levé straně má novou střechu. Levé věži chybí zakončení. Pravá a zadní strana presbytáře a přístavek na levé straně mají poškozenou šindelovou střechu, přístavek na levé straně má střechu provizorně zakrytou poškozenými plachtami. Omítka je mírně poškozená. V oknech jsou luxfery. Uvnitř je kostel zpustošený; dne 10.5.1945 byl kostel vypálen ruskou armádou, shořelo přitom cenné zařízení včetně obrazů od Václava Vavřince Reinera a dřevěných soch od Matyáše Bernarda Brauna. Vojáci ruské armády při hledání cenností pozotvírali rakve v kryptě kostela a ostatky pohřbených vyházeli ven. Ostatky se kolem kostela nacházely po dlouhé dny. - Pozemek s kostelem patří církvi; v roce 2024 půjde na opravu krovů a střechy boční kaple kostela a spojovacího krčku 1.924.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva kultury ČR a Ústeckého kraje (oprava má být dokončena do 30.6.2025).

• Zdeněk Nedoma napsal 29.03.2016 17:46

Z vyprávění otce, rodilého duchcováka. Vojáci osvoboditelské sovětské armády z krypty kostela, hledajíce cennosti, pozotvírali rakve a vyházeli ven. Po dlouhé dny se venku nacházely ostatky.

Děkuji za informaci, doplnil jsem.