8591 kostel sv. Kateřiny

na náměstí

kamenný, bez věže

Kostel svaté Kateřiny, jehož vznik je datován před rok 1252, je nejcennější historickou památkou města Chomutova. Dokládá příchod gotiky na české území a zároveň je i jedním z nejstarších raně gotických kostelů v Evropě. - Nejstarší chomutovský kostel pochází z druhé čtvrtiny 13. století. Byl zřejmě již součástí panského dvora Bedřicha z Chomutova, syna Načeratova (Fridericus de Chomutov, filius Nacherati). Z této nejstarší románsko-gotické stavební fáze se dochovala příčná loď a fragmenty klenebních náběhů bývalé hlavní lodi a západní čtvercové věže. V roce 1252 Bedřich věnoval město řádu německých rytířů. Řád zde v roce 1264 vybudoval komendu, tedy kombinaci hradu a kláštera. Hlavní obytná budova komendy přímo navazovala na západní průčelí kostela. Na východní straně nechali noví vlastníci původní menší obdélný presbytář kostela nahradit dnešním větším presbytářem s pětibokým závěrem, který byl dokončen v osmdesátých letech 13. století. V roce 1281, kdy si ve svém odkazu vymínil Chotěbor z Račic, aby on a jeho manželka byli pohřbeni v řádovém kostele. Chomutov se stal nejbohatším řádovým panstvím v Čechách, později však začalo docházet k jeho úpadku. Když byl v roce 1410 řád německých rytířů poražen vojsky polského krále Vladislava II. v bitvě u Grunwaldu, byl komtur Oldřich z Ústí roku 1411 donucen předat majetek českému králi Václavu IV. Převážně německé obyvatelstvo Chomutova patřilo mezi odpůrce kalicha a tak již roku 1421 byl Chomutov dobyt vojsky Jana Žižky a město vypleněno. Kostel, který byl spolu s komendou poškozen již při požáru města v roce 1408, utrpěl škody také v těchto bojích. Od roku 1422 byla polorozbořená komenda a liduprázdné město dáno do zástavy bratrům Anargovi a Jindřichovi z Valdenberku. Později v roce 1488 se podařilo Benešovi z Veitmile získat všechna práva k Chomutovu a zahájil přestavbu komendy na zámek. V renesančních úpravách zámku pak pokračoval jeho syn Šebestián. I když zámek roku 1520 vyhořel, byl dále upravován. Byla dostavěna jeho severní strana, přiléhající ke kostelu svaté Kateřiny. Z řádového kostela se postupem času stala zámecká kaple, neboť pozdně gotické a renesanční přestavby komendy na zámecké sídlo v průběhu 15. a 16. století pohltily kostelní loď a západní věž do obytné části sídla. Zásadní úpravou potom prošel kostel za Lobkowitzů, kdy byl proměněn v rodové mauzoleum vestavbou krypty. Po vykoupení města z poddanství roku 1605 se stal Chomutov královským městem a zámek byl přestavěn na radnici. Kostel byl pak používán jako radniční kaple pod správou jezuitů. Zrušení jezuitského řádu v roce 1773 mělo za následek i zrušení a odsvěcení kostela. V roce 1790 byl kostel ve veřejné dražbě prodán radnímu Klingerovi pro potřeby města a vnitřní vybavení bylo postupně rozprodáno, zničeno nebo odvezeno. Kostel začal být využíván jako skladiště, sýpka i vozovna. Po roce 1790 byl vybudován dodatečný neorenesanční vstup do severní zdi příčné lodi a kvůli transformaci presbytáře na sklad a sýpku došlo k probourání dvou širokých vjezdů do jeho severní a východní stěny, což velmi vážně narušilo statiku celého chrámu. Interiér presbytáře byl přepatrován dvěma úrovněmi dřevěných podlah. Na opravu zchátralého kostela se pomýšlelo od konce 19. století, došlo k ní však až v roce 1937, kdy byly zajištěny jen nejvíce ohrožené části. Protože po roce 1948 nebylo do údržby kostela nic investováno, dostala se v 60. letech 20. století jeho statika do havarijního stavu. V roce 1966 Rada chomutovského Městského národního výboru navrhla demolici kostela. Nakonec bylo rozhodnuto o opravě statiky a kostel pak sloužil až do roku 1990 jako skladiště. V roce 1991 byly zahájeny opravy kostela a v listopadu roku 2000 byl kostel po více než 200 letech znovu otevřen pro veřejnost. Konají se zde výstavy a koncerty a je možné jej navštívit také v rámci prohlídky expozice Oblastního muzea v Chomutově. Jednou ročně bývá v kostele katolická poutní bohoslužba. - Pozemek s kostelem patří městu Chomutov.