8633 kostel sv. Václava

na návrší uprostřed vsi

V rekonstrukci; věž má novou měděnou střechu. Plechová střecha lodi s malými dírami. Opraveny jsou krovy lodi, místy je přezděna korunní římsa. Věž a průčelí mají opravenou fasádu, zbytek lodi má omítku mírně poškozenou. Část oken je rozbitá, věž má opravené žaluzie. - Kolem kostela se původně rozkládal dnes již zrušený hřbitov. Kostel byl barokně přestavěn v roce 1768, klasicistně v roce 1856. - Neorientovaná, jednolodní, obdélná stavba se zevně trojboce uzavřeným, uvnitř pravoúhlým presbytářem, krytá sedlovou, nad závěrem valbovou plechovou střechou. Před hlavním průčelím stojí představěná hranolová věž s jehlancovou střechou. K západní stěně presbytáře je připojena obdélná sakristie. Vnější stěny kostela jsou členěny vpadlými rámci. Presbytář je zaklenut plackou na koutových polopilířích, v lodi je pak rákosový strop se štukovým zrcadlem s malým architektonickým a ornamentálním barokním dekorem. Stěny jsou členěny zdvojenými jónskými pilastry. Nad obdélnými, půlkruhem završenými okny jsou vyložené klenáky. Rovněž podstrojená je i kruchta s vypnutým středem. Vnitřní zařízení je převážně barokní. Dřevěné oltáře ve slohu 1. poloviny 18. století jsou silně obnovované v 19. století. Na portálovém hlavním oltáři se dvěma dvojicemi sloupů završenými sloupovou atikou, je umístěna středová barokní socha sv. Václava v mušlové nice. V nástavci oltáře je umístěn olejový obraz. Boční oltáře sv. Josefa a Panny Marie s novodobými obrazy jsou postaveny při zaoblených rozích lodi po stranách triumfálního oblouku. Postranní oltáře jsou stejné architektury jako hlavní oltář, se zkroucenými sloupky doplňujícími rámy oltářních polí. - Kostel je prohlášen kulturní památkou. - Pozemek s kostelem patří obci Kyselka.