9054 kaple s hrobkou

kaple (hrobka)
v zámeckém parku

kamenná, neomítaná, se sanktusníkem

Má novou střechu, sanktusník měděnou. Kamenné zdivo je očištěno. Má nová okna a dveře. Zavřená, zařízená. Opraveno je přístupové schodiště. Kolem je nově uděláno odvodnění. Před kaplí je postaven kříž. - Kapli s hrobkou nechali v roce 1930 postavit manželka a syn zemřelého Georga Haase z Hasenfelsu (1841 - 1914), spoluvlastníka porcelánky Haas a Czjzek (do té doby byl pohřben v jednoduchém hrobě u zámku v Mostově). Po své smrti byla do hrobky pohřbena i Haasova manželka Olga (1856 - 1942). Ta ve své závěti přísně zakázala, aby někdo někdy z hrobky vynesl rakve s těly či urny s popelem. Nicméně po skončení 2. světové války a vyhnání místních německy hovořících obyvatel noví čeští dosídlenci při pátrání po cennostech hrobku otevřeli a těla vytáhli z rakví. Ostatky zesnulých měly být poté pohřbeny na hřbitově v Kynšperku nad Ohří. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (Pavla a Manfred Schönerovi z Horních Pochlovic, jimž patří i přilehlý zámek). Majitelé opravu hrobky financovali, vlastní opravu zorganizoval letech 2022 - 2023 pan Jan Šalplachta.

Zdroj: Jan Šalplachta