← kostel sv. Mikuláše (Šitboř) kostel sv. Petra a Pavla (Víska) →
9166 kostel sv. Štěpána

vodní nádrž
poprvé zmíněn 1352
60. léta 20. století

zatopen

Zatopen i s celou obcí Orlickou přehradou. - Bez střechy, krovů a stropu (odstraněny před zatopením). Zůstala pouze klenba nad presbytářem. Zdivo zachováno do původní výše. Fasáda zničena. – Je jednolodní, obdélný, s hranolovou věží v západním průčelí a užším, odsazeným, pětiboce uzavřeným presbytářem. V severní stěně chóru byla připojena obdélná sakristie. Loď byla kryta plochým stropem, presbytář sklenut křížovou klenbou s profilovanými žebry, spojenými terčovým svorníkem. Zařízení z konce 17. století. Na hlavním oltáři z roku 1660 byl znak rodu Bukovských, před vítězným obloukem stála malovaná kazatelna z konce 17. století. Na věži visely zvony z let 1432 a 1605. - Poslední bohoslužba se konala koncem roku 1957. - Při normální výši hladiny přehrady je cca 40 – 50 m pod hladinou. - Kostel není zapsán v katastru nemovitostí, pozemek pod ním patří s.p. Povodí Vltavy.