9425 kostel sv. Václava

ve vsi

V rekonstrukci; má novou střechu, věž šindelovou. Věž má novou fasádu, omítka lodi je mírně poškozená. Loď má opravená okna. Kolem kostela je nově uděláno odvodnění. - První písemná zmínka o kostele pochází z roku 1349, ale tehdy na návrší stával mnohem menší dřevěný kostelík. Jeho pozůstatky se nacházejí pod nynější stavbou, která je podle posledních archeologických průzkumů datována až do 2. poloviny 14. století. Tehdy rychmburské panství patřilo Smilu Flaškovi z Pardubic. Kostel sloužil vrchnosti jako pohřební místo. Soubor náhrobků zasazených do podlahy a zdí kostela je historicky i památkově velice cenný. Starobyle působící mohutná hranolová věž s dřevěným, až později vyzděným patrem, byla přistavěna ke kostelu v polovině 16. století současně s jižní předsíní, která se používala jako márnice. Kostel přestal být střediskem farnosti už krátce po husitských válkách, přesto nadále plnil důležitou úlohu – především dispozicí značným pozemkovým majetkem. Velký zvon na věži unikl všem válečným rekvizicím a od roku 1600 stále slouží svému účelu. Interiér kostela je velmi strohý, o to více vyniká renesanční kazatelna neobvykle vyzdobená intarzií. - Pozemek s kostelem patří církvi; v roce 2024 půjde na opravu interiéru kostela 950.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva kultury ČR a Pardubického kraje.