Poškozené (známka 340) zděné synagogy

Ve středu obce u silnice vedoucí z Meclova na jihovýchod

klasicistní

Má novou střechu. Omítka je mírně poškozená. Část oken je rozbitá. - Synagoga byla postavena v roce 1856 v pozdně klasicistním slohu a k bohoslužebným účelům sloužila do 30. let 20. století. - Stavebně je spojená s patrovým obecním domem židovské obce (tj. školou a bytem pro duchovní). - Po 2. světové válce byla využita jako hasičská zbrojnice. V této souvislosti byla odbourána západní předsíň a proražena západní vjezdová vrata; jinak zůstal exteriér zachován v původní podobě. Z interiéru byl odstraněn veškerý mobiliář včetně svatostánku, po němž zůstal pouze výklenek. Zachovány jsou pouze nepatrné zbytky původní výzdoby. - V současné době je objekt nevyužitý a chátrá. - Pozemek se synagogou patří obci Meclov.

Zdroj: Renata Klodnerová: Synagogy v Plzeňském kraji