asi koncem 15. století
v Lipové ulici, u kostela sv. Víta

Má novou střechu. Ubourány přístavky (sloužila jako domek). Má nové okno a dveře. Kolem je nově uděláno odvodnění. - Vznik kaple byl donedávna kladen do poloviny 18. století, kdy její nejreprezentativnější barokní podoba byla považována i za epochu jejího vzniku. Při restaurátorských pracích v roce 2017 byly objeveny gotické fragmenty a následný operativní průzkum vyvrátil barokní původ kaple a její stáří posunul minimálně na konec 15. století. Odvážnější domněnky kladou vznik dokonce do období mezi 13. a 14. století a nevylučují ani románského předchůdce současné stavby, čímž by kaple byla starší než sousední kostel sv. Víta. - Kaple byla spolu s přilehlým kostelem sv. Víta zrušena v rámci josefínských reforem. Obě stavby měly být strženy, v roce 1788 byly nakonec prodány ve veřejné dražbě hraběnce Antonii Daunové, která je již v roce 1790 darovala městu a přičinila se také o to, že v kostele mohly být po čase obnoveny i bohoslužby. Kaple sv. Anny už pro bohoslužebné účely obnovena nebyla a následně byla stavebně upravena a do 80. let 19. století sloužila jako skladiště, později nemocnice a následně i k obytným účelům. - Kaple je prohlášena kulturní památkou. - Pozemek s kaplí patří městu Jemnice; město kapli postupně opravilo v letech 2007 - 2018.

Zdroj: pamatkovykatalog.cz