9759 křížová cesta

kaplička křížové cesty
V od městyse, při cestě na vrch Kalvárie

13 kapliček křížové cesty a vrcholový kříž

Opraveno je všech 13 kapliček křížové cesty (mají kamenné střechy s dřevěnými křížky, bez dvířek, prázdné). Tři kapličky (č. 5, 6 a 8) byly po roce 1948 zbořeny; byly obnoveny v původní podobě a na původních místech v letech 2017 - 2018. Opraven je i kamenný kříž na konci křížové cesty. - Křížová cesta vede východně od centra obce Nová Říše a ústí až na vrch zvaný "Spravedlnost". Na tomto kopci byl v roce 1863 (u příležitosti tisíciletého výročí cyrilometodějské misie) postaven kříž a o deset let později, zásluhou městečka Nová Říše a zdejšího kláštera, zde vznikla křížová cesta se 13 kapličkami a společně s křížem skýtala poutníkům 14 zastavení. - Přepis z Pamětního listu o křížové cestě: "Myšlenka zaříditi tuto křížovou cestu vznikla již roku 1863, když na památku 1000letého jubilea příchodu ss. Cyrilla a Methoda postaven byl krásný kamenný kříž na kopci "Spravedlnosti" u Nové Říše. K uskutečnění této myšlenky učinil se počátek L. P. 1866. Kdežto dítky z průmyslné dívčí školy v ústavě kor. prince Rudolfa v N. Říši, vybídnuty ctih. milosrd. sestrami k účelu tomu věnovaly: 1 zl. 80 Kr. r. č. Na to učinil v. p. Ant. Hauber, kněz zdejšího premonstrátského kláštera (rodák novoříšský) zvláštní seznam příjmů a vydání, z něhož vysvítá, že příspěvky k tomuto cíli věnované, obnášely 1. dubna 1873; 426 zl. r. č. (uloženy prozatím v Novoříšské vzájemné záložně). Nejhojněji přispěli do této doby: Teresie Franz. klíčnice v klášteře zde svobod. Voršila Oliva, děvečka Antonie Ceplecha, pan prelát Dr. V. Krátký, vv. pp. Bohumír (Gottfried) Wirth Gilberth Langhammer, Cyrill Žídek, Ant. Hauber, téhož sestry Františka a Maria, a rodina p. Marcellina Riesse. - K trvalému pojištění tohoto pomníku sepsal tehdejší správce Fary v postním čase L. P. 1873 následující návrh pravidel: § 1. Místo: Tato křížová cesta má vedená býti od mostu (nad Vápovkou) podél cesty Želetavské vpravo, na vrch takzvaný "Spravedlnost" kdežto L. P. 1863 postaven byl památný kříž s nápisem "Pomník tisíce ročnice příchodu ss. Cyrilla a Methoda do Moravy". - Pozemek se zakončením křížové cesty patří městysu Nová Říše; obnovu křížové cesty zorganizoval v letech 2010 - 2018 "Novoříšský kulturní spolek".