← kaple Panny Marie (Vonšov) synagoga (Votice) →
10024 kostel sv. Františka Serafinského

klášterní kostel
v Klášterní ulici

se sanktusníkem a velkou kaplí přistavěnou k levé stěně

Pravá strana lodi a přistavěná kaple mají novou střechu. Průčelí, přední část levé strany lodi a přistavěná kaple mají novou fasádu. Zbytek zdiva má omítku mírně poškozenou. - Panství Votice po konfiskaci Kašparu Kaplíři ze Sulevic připadlo Sezimovi z Vrtby, který pro podporu rekatolizačního úsilí povolal v roce 1627 do Votic františkány. Založení kláštera se uskutečnilo krátce po tomto datu nedaleko votického zámku. Do nedokončeného konventu se nastěhovali v roce 1630 první řeholníci. Kostel byl vysvěcen v roce 1631. Další stavební aktivita je zaznamenána roku 1700, kdy byla k severní stěně kostela přistavěna kaple Panny Marie. Zásadní přestavba konventních budov proběhla v letech 1766 - 1771, v této podobě zůstaly zachovány dodnes. Renovace se v malém rozsahu dotkla i konventního kostela, který si zachoval svou pozdně renesanční dispozici i hmotu. Kasulová okna pochází z doby po roce 1766. Další úpravy areálu jsou doloženy až v nejnovější době, vzhled však neovlivnily. Po internaci a násilné odvlečení řeholníků v roce 1950 byly objekty využívány výrobním podnikem Tesla Votice. Františkánskému řádu se vrátily až v roce 1990, řád později větší část kláštera předal městu Votice a menší část kláštera místní farnosti. - Pozemek s kostelem patří církvi. - Přilehlý klášter má novou střechu a cca z poloviny novou fasádu.