← kaple sv. Markéty (Vintířov) kaple sv. Prokopa (Víska) →
10064 hrobka Zedwitzů

kaple (hrobka)
JV od vsi, na kopci

šestiboká

V rekonstrukci; střecha je zčásti vyspravena. Opravena statika. Omítka je mírně poškozená. Okna jsou rozbitá. Bez dveří (jsou v nich mříže). Uvnitř je zpustošená, chybí krycí deska krypty. – Šestiboká pseudogotická kamenná kaple o hraně 3,3 m krytá červeně natřenou plechovou kupolovitou střechou s mohutným žulovým křížem na vrcholu. Vstup do kaple je veden mohutným hrotitým ústupkovým portálem se žulovým ostěním, prolomeným ve východní stěně, nad kterým býval původně umístěn reliéfní rodový znak Zedwitzů v omítce. Ostatní stěny kaple jsou prolomeny hrotitými pseudogotickými okny se žulovým ostěním a pilířky, doplněným pískovcovou kružbou. Stěny jsou završeny trojúhelníkovými štíty s obloučkovým vlysem a odvětráním zdobeným reliéfní kružbou v omítce. Nároží kaple jsou doplněna žulovými pilastrovými pilíři, završenými jehlanem, vynášejícím původně nad prostor střechy dle zachovaných železných hrotů patrně další část zdobení. Vnější stěny kaple jsou hladké, bez dalšího členění. Vnitřní prostor kaple je završen hvězdicovitou klenbou s pseudogotickým svorníkem a profilovanými žebry, nesenými na profilovaných pískovcových konzolách. Prostor vlastní krypty pod kaplí, vylámaný ve skalním podlaží, býval přístupný dnes již ztracenou kamennou krycí deskou v podlaze objektu. Kaple, umístěná na vyzděné kamenné kruhové terase na vrcholu pahorku, bývala přístupná cestou vedoucí ze silnice, doplněnou alejí. - Velkou pseudogotickou rodinnou hrobku nechal vystavět patrně hrabě Kurt Karl Zedwitz během druhé poloviny 19. století na malém pahorku proti kapli Panny Marie Pomocné při cestě na Vísku asi půl hodiny severozápadně od dnes již zcela zaniklého, bývalého okresního města Doupov (Duppau) ve Vojenském újezdu Hradiště. Kurt Karl Zedwitz (1822-1908), který zakoupil doupovské panství v roce 1858, býval výborným hospodářem a přivedl panství k nebývalému rozkvětu. Po jeho smrti zůstal Doupov v majetku šlechtického rodu Zedwitzů až do roku 1945. Po nuceném vysídlení německého obyvatelstva na konci druhé světové války a po začlenění vsi do nově vzniklého Vojenského újezdu Hradiště dne 15. května 1954, kdy byla převedena do majetku armády, přestala být bývalá hrobka udržována a byla ponechána svému osudu. Počátkem 21. století byla již hrobka ve značně zdevastovaném stavu. Tehdy byla do té doby volně přístupná hrobka uzavřena nízkou železnou mříží a v roce 2009 statika objektu zpevněna železnými stahovacími pásy. V listopadu roku 2011 byly členy občanského sdružení Andělská Hora provizorně zakryty nejpostiženější části střechy bedněním a lepenkou. - Kaple byla prohlášena kulturní památkou v roce 1958; památková ochrana byla Ministerstvem kultury zrušena dne 8.10.1965. - Pozemek s kaplí (pozemková parcela č. 1472 v k.ú. Bražec u Hradiště) patří Agentuře hospodaření s nemovitým majetkem Ministerstva obrany ČR; o opravu hrobky usiluje spolek "Andělská Hora".