← kaple (Ratiboř) kostel sv. Havla (Ratměřice) →

středně velká, se sanktusníkem

Má novou střechu, sanktusník měděnou; dále má nová okna a dveře. Ve zdivu jsou místy praskliny, nově je opravena statika (celá kaple byla stažena, praskliny v průčelí a pravé stěně zatím opraveny nebyly). Zavřená, zařízená. - Obdélná stavba s rovným závěrem krytá valbovou střechou z pálené krytiny s oplechovanou šestibokou sloupkovou zvoničkou s jehlancovou stříškou. Nad obdélným, polokruhově zakončeným vchodem s ozdobnou mříží vstupního průčelí se tyčí trojúhelníkový štít s kruhovým okénkem v ose. Na bočních stěnách je po jednom obdélném polokruhově zakončeném okně. Vnější stěny jsou členěny pilastry v nárožích a profilovanou římsou pod střechou. Uvnitř je kaple plochostropá. V závěrové vnitřní stěně se nachází polokruhově završený výklenek. Vnitřní zařízení kaple tvořila původně dřevěná lidová socha sv. Anny postavená na oltáři a obraz Panny Marie (Madony), obojí z 19. století. Dnes je interiér kaple prázdný, bez vybavení. - Po vyhnání německého obyvatelstva na konci 2. světové války přestala být kaple udržována a postupně zchátrala. Na počátku 21. století byla již kaple v havarijním stavu a hrozila zřícením. Proto bylo přistoupeno k celkové rekonstrukci stavby. Byly vykáceny přilehlé stromy, dostavěny prolomené stěny, opravena střecha i s novou zvoničkou s měděnou střechou a kaple dostala novou omítku. - Pozemek s kaplí patří městu Žlutice.

• František Pánek napsal 08.04.2009 18:59

kaple sv.Anny, na oltáři byla socha sv.Anny