← kaple (Lvová) kostel Narození sv. Jana Křtitele (Lysá nad Labem) →

hřbitovní kaple
konec 14. století
JZ od vsi, na hřbitově, na kopci nad Markvartickým rybníkem

čtvercového půdorysu, se sanktusníkem

Ve střeše lodi vpravo vpředu malá díra. Omítka je silně poškozená. Bez oken (jsou v nich mříže). Dveře jsou zazděné. - Hřbitovní kaple na konci lipové aleje byla založena koncem 14. století Haškem z Lemberka, který zde byl po smrti společně s manželkou Maruškou pohřben. Roku 1411 dává další majitel zámku Lemberk Jarek ze Železnice: „dominikánskému klášteru v Jablonném z janovického lesa a dvou vsí úroky, mimo jiné i na opravu kaple, kde Hašek leží, načež se klášter zavázal modlit za rod lemberský….“ Další majitel lemberského panství Jan Z Donína nechal na kapli roku 1611 osadit zvon se svým jménem a nápisem: „In honorem beatissimae Virginis Mariae et sanctae Zdislava - Na přímluvu blahoslavené Panny Marie a svaté Zdislavy“. - Původně gotická kaple byla v roce 1657 renesančně upravena a začala sloužit k pohřbívání rodin vrchnostenských správců a úředníků. Na počátku 19. století byl interiér kaple upraven, a to do podoby poutního místa souvisejícího s kultem Paní Zdislavy. Kaple začala být označována jako kostelík blahoslavené Zdislavy, i když její patrocinium nikdy změněno nebylo. - Poutní i pohřební charakter si kaple Nejsvětější Trojice zachovala i krátce po roce 1945. - Stěny kaple byly vyzdobeny cennými renesančními freskami, které byly již koncem 19. století tak zchátralé, že nebylo možno rozeznat kontury postav. Před oltářem se nacházel pískovcový náhrobek zakladatele Haška z Lemberka a jeho manželky Marušky. - Dnes je hřbitovní kaple nepřístupná, jelikož byla v minulosti terčem vandalismu a cílem hledačů pokladů. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Pozemek s kaplí patří Národnímu památkovému ústavu.

Zdroj: informační tabule u objektu