kostel sv. Jiljí (Libyně) →
10171 evangelický augsburský kostel

21.10.1839 (základní kámen) - 1.11.1842 (vysvěcení)
v JV části městyse

Má novou střechu. Zavřená, opraven i interiér. Kolem je nově uděláno odvodnění. - Opravena je i ohradní zeď kolem kostela. - Libštátský českobratrský evangelický sbor vznikl v roce 1782 a již v letech 1786 - 1787 si postavil svůj kostel. Ti libštátští evangelíci, kteří se rozhodli pro augsburské vyznání, do českobratrského sboru nepatřili, stali se součástí augsburského sboru v Křížlicích. Protože to ale do Křížlic měli více než tři hodiny cesty, zpočátku konali občasné bohoslužby v soukromí a když to bylo v roce 1792 zakázáno, vymohli si spoluužívání českobratrského kostela v Libštátě. I když se augsburské bohoslužby konaly v bratrském kostele jen čtyřikrát do roka, vyvolávaly mezi oběma sbory zlou krev, neshody panovaly hlavně ohledně výše příspěvků, které měli augšburští českým bratřím odvádět. Úsilím českobratrského duchovního nakonec v roce 1828 úřady zrušily rozhodnutí o spoluužívání českobratrského kostela. Augsburské bohoslužby se tedy od roku 1828 opět konaly v soukromí. Vlastní chrám si augsburští evangelíci začali stavět za vsí o 11 let později, v roce 1839. Plán nového kostela pro ně vypracoval stavitel Manich. V roce 1842 byl nový kostel nákladem 2.500 zlatých dokončen a dne 1.11.1842 slavnostně vysvěcen. Kolem kostela byl v roce 1847 zřízen dodnes existující hřbitov. V roce 1869 dostal augsburský sbor od sboru v Drážďanech darem trojici zvonů; protože jejich kostel neměl věž, postavili si v roce 1871 na hřbitově vedle kostela dřevěnou zvonici, do níž zvony zavěsili. Po vzniku Československa v roce 1918 se augsburský sbor spojil se sborem českobratrským a společně vstoupily do Českobratrské církve evangelické. Tím ale získala tato církev ve vsi hned dvojici kostelů, z nichž ten menší, původně augsburský, přestal být častěji využíván a začal začal postupně chátrat. Teprve po roce 2000 došlo k důkladné opravě celého areálu. - Pozemek s kostelem patří Českobratrské církvi evangelické; církev nechala kostel opravit s využitím dotačních programů Ministerstva kultury ČR.

Zdroj: Zdeně R. Nepraš: Encyklopedie moderních evangelických kostelů