← kaple Tří králů (Moravská Radiměř) kaplička (Moravská Radiměř) →

konec 19. století
v polích SSZ od kostela

čtyřboká

Má novou střechu. zavřená, zařízená. Kolem je nově uděláno odvodnění. - Přesný rok výstavby kapličky (božích muk) se nedaří přesně určit, jedná se ale nejspíše o stavbu z konce 19. století. Kaplička stojí na takzvané „Panské cestě“, která spojovala Radiměř s Vendolím a Svitavami. Začátek této cesty byl u kapličky sv. Jana z Nepomuku u Slavíčků a prochází z Radiměře od kostela sv. Anny přes pole do Vendolí ke zvonici. Hluboký úvoz je posledním pozůstatkem této významné a hojně využívané cesty. - Boží muka jsou drobné stavby nejčastěji ve tvaru sloupu nebo pilíře, někdy krytá stříškou. Mají symbolizovat sloup, u něhož byl z rozhodnutí Pontia Piláta bičován Ježíš Kristus. Boží muka se nacházejí na návrších, rozcestích či křižovatkách a označují zajímavá místa (místa dalekého rozhledu, přírodní zajímavosti, významné bitvy nebo neštěstí), hranice pozemků nebo správních území obcí. - Pozemek s kapličkou patří obci Radiměř; obec zorganizovala v letech 2020 - 2021 opravu kapličky s využitím dotace od Ministerstva zemědělství ČR.