← kaplička zvaná Kricnerovic (Keblice) kaplička zvaná Šafrova (Keblice) →
10266 kaplička zvaná Strakova

Z od vsi, u dálničního odpočívadla

Má novou střechu. Zavřená, prázdná. - Jednoduchá zděná stavba obdélného půdorysu, odsazená nízkým soklem z kamene, lemována pilastry, krytá sedlovou stříškou s pálenou krytinou s dvojramenným křížkem. Kaplička je směrem k jihovýchodu otevřená mělkým, půlkruhově zaklenutým výklenkem, boční fasády jsou rovněž členěny odsazeným nízkým soklem, pilastry a profilovanou římsou, na kterou plynule navazuje římsa rámující trojúhelníkový štít. Kaplička má rozměry zhruba 2,12 x 1,18 m, vysoká je 4,38 m. Vnější stěny kapličky jsou hladké, zadní stěna kapličky je hladká, bez profilace. Základnu kapličky tvoří betonový sokl o rozměrech 2,49 x 1,64 m. V trojúhelníkovém štítu je uveden letopočet 1945 a nad půlkruhově zaklenutým výklenkem je letopočet 1813, který je ale chybný (kaplička byla postavena dříve). V nice na přední straně kapličky býval původně umístěn obraz, před kterým stál kříž s uměleckým zpodobněním ukřižovaného Krista. Půlkruhově zaklenutou niku uzavírala po celé její výšce dvoukřídlá železná dvířka. - Po bitvě u Lovosic, která se udála roku 1756, se v roce 1778 v Čížkovicích na tamní faře na měsíc ubytoval princ Jindřich Pruský, mladší bratr pruského krále Bedřicha II. Tábor jeho vojska se táhl podél silnice z Čížkovic až k Čertovce u Třebenic. Když se Jindřichovo vojsko dne 10.8.1778 utábořilo na Humberku, zůstalo tam v ležení celých sedm týdnů. Historické pozadí této dlouhé návštěvy se dosud nepodařilo vyjasnit. Je však pravděpodobné, že to bylo v souvislosti s některou z jeho početných diplomatických misí. - O tom, že Prusové si v Keblicích nepočínali šetrně, svědčí zápisky keblického sedláka Jana Fausta, který tuto událost líčí následovně: "Krajská vojna se strhla a princ Frydrych pak do Čech s celou svou armádou vtrhl a na čížkovský faře sobě hauptkvartýr udělal a na našom vrchu, jmenovaným Humberku, a to jest bylo 10. Augusta 1778 sobě udělal ležení a vostal na jednom místě ležel 7 neděl, tak za toho času u nás v Keblicích ten nepřítel vyraboval, že se ani nedostávalo v žádném stavení ani jedny dveře ani lavice, ani nijaké nádobí, co k živnosti potřebné jest." Část pruských vojáků tehdy v okolí Keblic zemřela a bylo pochována v masovém hrobě na úpatí kopce Humberka. Někdy po roce 1778 byla na tomto hromadném hrobě postavena kaplička nazývaná Strakova. Při okupaci českého pohraničí německými vojsky v roce 1938 byla kaplička poškozena; její stěna sloužila jako základ pro postavení celnice mezi Německem a Československem (později Protektorátem Čechy a Morava), která zde fungovala v období od 1.11.1938 do roku 1940. Po osvobození byla kaplička zásluhou V. Zubrta v roce 1945 renovována. Zachránce této památky však uvedl na kapličce chybný rok postavení, a to 1813. V zápisech kronikáře Jiřího Stehlíka z Bílého Újezda je datum opravy kapličky přisuzováno již do roku 1943. Dochovaly se nám také dvě jeho fotografie této kapličky, které pořídil roku 1957. - Při výstavbě dálnice D8 se upravovalo také vedení silnice z Keblic do Siřejovic a tak kaplička musela ustoupit vyšším zájmům. Dne 30.5.1997 proběhlo přemístění kapličky (původně stála na souřadnicích 50.479687, 14.085829) o cca 111 m severozápadním směrem na nově vybetonované základy u dálničního odpočívadla na úpatí Humberka. Pod základy původní kapličky ani v jejím okolí se tehdy žádné pozůstatky vojáků nenašly. - Kaplička je v původní lokalitě zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Pozemek s kapličkou patří Ředitelství silnic a dálnic ČR; opravu kapličky v roce 2022 zorganizovala obec Keblice s využitím dotace od Ministerstva zemědělství ČR.

Zdroj: Martin Brůža