← kaplička (Horní Světlá) kaple (Horní Světlé Hory) →
10301 kaple Panny Marie Pomocné

mezi květnem a říjnem 1959

se sanktusníkem

Zůstaly jen rozhrnuté trosky za dvěma kaštany a oplechování sanktusníku. - Konzervátor pro státní památkovou péčí v okrese Český Krumlov František Navrátil informoval ve svém dopise odboru školství a kultury Krajského národního výboru v Českých Budějovicích ze dne 20.10.1959, že "podle sdělení technického zaměstnance státního statku v Čes. Krumlově byla při demolici v obci Záhoří osadě Horní Světlé zničena zcela zbytečně kaplička, aniž ta byla v seznamu demolic." Šlo o demoliční akci, která probíhala v pohraničí okresu Český Krumlov od května 1959. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Lesům ČR, s.p. - Ves Horní Světlá je zcela zbořena, na asi 3 m původního zdiva jednoho domu je nově obnoven jeden dům, jsou zde velké trosky ještě dalšího domu a nedaleko je jedna chata.