← kaple sv. Jana Nepomuckého (Starovice) kaple sv. Marka (Starovice) →
10389 kaple Panny Marie Sedmibolestné

SZ od vsi

Zbořena při rozšiřování hlavní silnice do Hustopečí. - Byla podkovovitá (cca 3 x 4 m) se sedlovou střechou. Čelní štítová stěna byla nahoře opatřena okrasnou římsou a uprostřed mělkou nikou. Uvnitř kaple byly nástěnné malby a malý oltář s dřevěnou sochou Panny Marie. - Kaple stála na kopci po levé straně silnice do Hustopečí asi 300 m za obcí. - Postavena manželi Bartolomějem a Josefou Veselými. Roku 1967 byla z kaple ukradena socha a ještě téhož roku byla kaple zbořena. Následovalo jednání majitele kaple a dalších občanů o možnosti postavit novou kapli. MNV po dohodě s JZD vydal souhlasné stanovisko a v roce 1970 zahájili místní obyvatelé stavbu nové kaple v lokalitě Pod dědinou u polní cesty do Šakvic, kde dříve stával kříž. Rozestavěnou kapli však zničil "neznámý pachatel", který v noci přijel ke stavbě nákladním autem a pomocí ocelových lan novou kapli strhl. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Správě a údržbě silnic Jihomoravského kraje.