← hřbitov (Prameny) kaplička (Prameny) →
10394 kaple sv. Jana a Pavla

Torzální (známka 500) zděné velké kaple

(1610 - 1611), 2. polovina 19. století
blízko hřbitova

se sanktusníkem

Po celém obvodu obnoveno základové zdivo, kaple má novou podlahu. V oblasti presbytáře umístěn dřevěný kříž. Upraveno okolí základů kaple. - Kaple byla podkovovitá, se sedlovou, vzadu polokuželovitou střechou. Sanktusník byl posunut ze středu střechy směrem k průčelí. - V letech 1610 - 1611 nechal Jan Jetřich ze Žerotína vybudovat ve vsi menší dřevěný kostelík. Na jeho místě pak v druhé polovině 19. století místní obyvatelé zbudovali větší kapli, která pojala kolem 180 osob. Kaple byla zbořena spolu s většinou vsi v roce 1965 vojáky z útvaru 60. tankové divize za Šumperka.- Obnovu základového zdiva kaple zorganizovalo občanské sdružení "Obnova kulturního dědictví údolí Desné" s využitím dotace z Nadace Via. Na jaře roku 2011 byly odkryty a vyčištěny základy kaple. V létě 2013 byly základy z větší části vyzděny. - Základy kaple byly po obnově slavnostně vysvěceny dne 22.6.2014 - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Velké Losiny. - Ze vsi Prameny zůstaly dva domy.