← kaple (Rýdeč) kaple sv. Jana a Pavla (Rychaltice) →

Zaniklé (známka 600) dřevěné zvoničky

zvonička
v S části vsi

čtvercového půdorysu s lucernou

Zvonička měla rozměry cca 4 x 4 m, vysoká byla cca 6 m, se stanovou střechou se sanktusníkem. - Zvon odebrán pro válečné účely v roce 1916. Roku 1928 byl zakoupen nový zvon, který byl zrekvírován v roce 1940. - Zvonička stála po pravé straně silnice z Horních Heřmanic téměř naproti hasičské zbrojnici. Stála velmi blízko silnice, proto vedení obce uvažovalo o jejím posunutí dál od silnice. Nakonec ji ale nechalo pro špatný stav rozebrat a uložit v obecní stodole v Horních Heřmanicích; odtud ale bylo dřevo ukradeno. - Pozemek, na němž zvonička stála, patří obci Horní Heřmanice; vedení obce v roce 2023 zadalo panu Ing. arch. Vojtěškovi zhotovení studie, z níž by měla vzniknout budoucí podoba připomenutí zvoničky. Realizace by pak mohla proběhnout v roce 2024.

Zdroj: Tomáš Beran