← kaple (Štiptoň) kostel sv. Judy Tadeáše (Štítary) →
10408 kaple sv. Máří Magdalény

v 18. století
v 60. letech 20. století
JV od města

Zůstalo jen pár zarostlých kamenných kvádrů a pár trosek z kamenů a cihel ve stráni nad cestou a pod cestou skruž s poklopem a černou deskou (podchycený pramen, odkud bere vodu několik domů za řekou, a který vyvěrá z umělé studánky u mostu). - Kaple stávala na levém břehu řeky Březné, asi 200 m za mostem v ulici Za Vodou, při lesní cestě na Studénky. Byla postavena v barokním slohu, mohla být stará asi 250 i více let. V 60. letech 20. století už byla pobořená. - Ze vzpomínek pamětníka, pana Jiřího Lišky: „Kaplička svaté Marie Magdalény měla čtvercový půdorys, velikosti asi 2 x 2 m a střecha měla tvar tupého jehlanu. Pokryta byla původně šindeli, které ale byly později překryty térovanou lepenkou. Postavena byla z kamene, hrubě omítnutá a svítila čerstvým vápnem. Ke kapličce, která stála na svahu nad cestou, vedlo několik kamenných schodů, na kterých věřící klečeli a modlili se. Také od kapličky dolů, přes cestu, byly schody, na jejichž konci se nacházela pověstná studánka svaté Magdalény s kvalitní vodou, která zde stále tekla. Nad ní byla černá žulová tabule s německým nápisem. Říkalo se, že je to voda lehce radioaktivní, a proto zdravá. Prý to říkal jeden profesor, který tady byl…Tekoucí vodu u mostu vybudovalo město v roce 1927, aby se nemuselo chodit s dřevěnými vědry pro vodu tak daleko… Ještě do první poloviny 19. století touto lesní cestou projížděly povozy se zbožím, byla to frekventovaná zkratka, silnice byly vybudovány později… Nejvíce živo bylo čtvrtou neděli po Velikonocích. Ten den byl v Šilperku jarmark a ve Studýnkách byla současně pouť. Proto tudy chodili poutníci a procesí. Kaplička byla v tyto dny slavnostně vyzdobená, o to se staral místní zahradník, pan Bartoschek, který měl svoje velké zahradnictví hned naproti mostu přímo pod lesem. Poutníci zastavili u kapličky, pomodlili se a zpívali. Poté co se osvěžili, nahlédli přes dřevěné mříže dovnitř, kde byl malý oltář, na něm socha svaté Máří Magdalény, která má levou ruku na lebce, symbolu naší smrtelnosti. Vedle lebky leží kniha s latinským textem…“ - Kaple je už minulostí, ale v místním kostele Nanebevzetí Panny Marie, hned za vchodem vlevo, můžeme spatřit alespoň sochu sv. Maří Magdalény, která byla naštěstí zachráněna (až na pravou nohu, ta již podlehla zkáze) a na poslední chvíli přemístěna. Ruka opravdu spočívá na lebce a vedle lebky leží otevřená kniha s latinským nápisem (pozn.: sv. Maří Magdaléna bývá zobrazována jako krásná mladá žena s nádobkou masti nebo kajícnice v žíněném rouše s lebkou i křížem.) – Mistr kameník pan Miloš Nechanický postavil znovu kamennou studánku za mostem „ u Magdalenky“. Stavebně upravený výtok prastarého pramene s pitnou vodou je již dokončen, obyvatelé Štítů tedy mohou opět chodit pro vodu „k Magdalence“. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1835. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Ing. Karel Kuttich ze Šumperka).

Zdroj: Pavel Ševčík, Ivana Valentová: Štíty - historie a proměna města