← kaple sv. Mikuláše (Starý Svojanov) márnice (Starý Svojanov) →
10422 kaple sv. Jana Nepomuckého a Panny Marie Bolestné

u křižovatky ulic Vídeňská, Brněnská a Dukelských bojovníků

Kaple byla podélná stavba s pravoúhlým závěrem zvenčí utvářeným polygonálně; oltář byl vsazen do půlkruhovité niky. Střecha kaple byla sedlová, vzadu zvalbená. Kaple byla prosvětlena dvěma kruhovými okny, uvnitř byla sklenuta plackou na pasech. Před vlastní kaplí byla představěna zvonička se stanovou střechou. Podsíň byla od kaple oddělena stlačeným obloukem na mohutných polopilířích. V průčelí zvoničky byl půlkruhovitě zaklenutý vstup, nad ním byla umístěna kamenná deska informující o vzniku kaple ve štukovém rámu. - Kaple byla zbořena zcela zbytečně v roce 1978 při stavbě dnes již také neexistujícího podchodu na křižovatce ulic Vídeňská a Brněnská; dnes je na jejím místě volné prostranství. - Kaple byla od roku 1958 památkově chráněná; památková ochrana kaple byla dodatečně zrušena dne 7.2.1979 s "přihlédnutím k celospolečenské závažnosti výstavby nového sídliště Dukelská III a předškolního zařízení"; ve skutečnosti místo kaple nebylo výstavbou sídliště nijak dotčeno. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Znojmo. - V 70. letech 20. století byla postupně zbourána velká část Starého Šaldorfu.

Zdroj: Alena Vysočanová, DiS.; pamatkovykatalog.cz