← kaple (Sedlnice) kaple (Sedlo) →

Zaniklé (známka 600) zděné kapličky

SSZ od vsi, u silnice do Bartošovic

Na místě kapličky jsou nyní udělány betonové základy pro stavbu repliky kapličky; ty však byly v roce 2022 zaházeny hlínou a osázeny drny trávy. Před novými základy je postaven informační panel s údaji o historii kapličky. - Kaplička byla obdélná (cca 1 x 2 m), vysoká cca 2 m, se sedlovou střechou. - Poblíž větrného mlýna, který před více než 130 lety stával u cesty do Bartošovic, tak byl ještě jeden, z dálky dobře viditelný, orientační bod. Mezi dvěma vzrostlými lípami se krčila výklenková kaplička. Na rozdíl od ostatních sedlnických kapliček tato nebyla pojmenována po svém staviteli, ani po majiteli pozemku. Její název se vázal k místu, kde stála. Vyznačovala hranici dvou panství, sedlnického a bartošovického. Němečtí starousedlíci i nově příchozí obyvatelé ji nazývali bartošovskou kapličkou. Byla významným strategickým bodem, protože ji kartografové zaznamenali již v prvním vojenském mapování Moravy, které se uskutečnilo v letech 1764 - 1768. - Ještě v 50. letech 20. století se o kapličku starali lidé z okolí. Opravili střechu, znovu ji omítli i vymalovali. S obdobím komunismu nastala doba temna pro vše, co mělo církevní podtext. Další údržby a oprav se již kapličce nedostalo. Nepřízni počasí a nezájmu veřejnosti dokázala vzdorovat už jen desítky let. Její zkáza započala s opravou mostu přes Sedlničku a silnice do Bartošovic počátkem 60. let 20. století. Okolo vozovky se nově hloubily hluboké příkopy. Odkopáním zeminy, nebo nešetrným či úmyslným zásahem nějakého stroje se kaplička vychýlila z osy. Z té doby asi pochází její fotografie uveřejněná v německé knížce o Sedlnicích. Bohužel, nebyla autorem knihy datována. Církevní stavba zde stála mírně vychýlená, otlučená, avšak střešní tašky ještě držely na svém místě. Fotografie z let 1974 - 1976 ukazuje kapličku již s opadanou omítkou a s částečně chybějící střešní krytinou. Podle slov pamětníků žalostné torzo kapličky stálo u silnice ještě okolo roku 1983. Stavba se ale stále více nakláněla, až se zbortila. Kdo její sutiny uklidil, zda silničáři, pracovníci zemědělského družstva nebo lidé z jejího okolí, nikdo z dotazovaných pamětníků neví. - Pozemek, na němž kaplička stála, je v soukromém vlastnictví (Pavel Sedláček ze Sedlnic); obyvatelé vsi Sedlnice plánují obnovu kapličky.

Zdroj: informační panel na místě kapličky