← kaple Panny Marie (Hladké Životice) kaple sv. Anežky a Zdislavy (Hladké Životice) →
10469 kaple Panny Marie Lourdské

SZ od vsi, u dálniční estakády

Zůstal jen starý pařez kaštanu a několik mladých kaštanů rostoucích kolem. - Kaple byla obdélná s trojúhelníkovým štítem nad průčelím. Vchod byl ukončen polokruhově. - Z kaple v polovině 90. let 20. století zůstala jen hromada trosek (v ní byly zasypány zbytky obvodových zdí) mezi dvěma kaštany za tokem mlýnského náhonu (při pohledu od vsi). Kaštany byly skáceny při stavbě dálnice po roce 2000. - Kaple byla soukromá; patřila k domu č.p. 7 patřícímu Josefu Teichmannovi. - Ještě v roce 1969 kaple stála. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1833. - Kaple stála na čtveřici pozemků; dva z nich (pozemkové parcely č. 1404/63 a 1404/62) patří Ředitelství silnic a dálnic ČR, třetí (pozemková parcela č. 1003/3) je v soukromém vlastnictví (Alfons Novák z Hladkých Životic) a čtvrtý (pozemková parcela č. 1000/1) patří obci Hladké Životice.

Zdroj: Petr Bill

• Petr Bill napsal 24.10.2012 22:24

Dobrý den, zájem u zničené sakrální památky mě dovedl až na tyto stránky, za něž nezbývá, než velmi poděkovat. Jelikož se tento problém týká i obce Hladké Životice, v níž žiji, podíval jsem se, zda se zde o ní něco píše. Potěšilo mne, že ano, méně mě potěšilo, že informace nejsou přesné a celé. Rád bych je doplnil o to, co vím. V Hladkých Životicích bylo původně kaplí pět, z toho zubu času podlehly dvě. Před rokem 1945 byly Hladké Životice osídleny převážně německým obyvatelstvem, jež bylo až na cca 20 osob vysídleno. Jsem pravděpodobně poslední žijící představitel této zdejší menšiny (ročník 1954) a přiložené fotografie čerpám z kroniky, napsané vysídlenci již na území SRN. Tyto informace jsou pro tento účel důležité proto, že životické kaple původně nebyly zasvěceny žádnému konkrétnímu svatému, nýbrž všechny patřily k určitému domu a byly postaveny určitým majitelem. Kaple, popisovaná těmito stránkami, patřila k č.p. 7. Pamatuji se na ni z dětských let, kdy jsem do H.Ž jezdil pravidelně na prázdniny za babičkou – mé bydliště č.p. 109 označuje modrá „kapka“. K této kapli jsem to tedy měl „přes potok“ (Husí potok), hrávali jsme si u ní a zcela jistě stála ještě v mých patnácti – kdy zanikla přesně, to už se asi není koho zeptat. Vaše lokalizace zní: „Zůstala jen hromada trosek (v ní jsou zasypány zbytky obvodových zdí). - Stála mezi dvěma kaštany (těsně za strouhou vedoucí jihozápadně od obce) asi 50 m vpravo od cesty z obce do polí.“ Byl jsem její trosky hledat nedávno, ale protože buď přímo nad nimi nebo jen kousek od nich se nyní nachází jedna čtveřice z celkově jedenadvaceti čtveřic „nohou“ nové dálniční estakády, je možné, že byly definitivně srovnány se zemí. Budu ještě pátrat, neboť jsem se dostal ke katastrální mapě z roku 1833, jež potvrzuje to, co píšete – že je ZA strouhou – já měl pocit, že byla při pohledu s obcí za zády PŘED ní. Vše ostatní asi sedí až na to, že od zmíněného kostela jsou to vzdušnou čarou 934m a že ta strouha je bývalý mlýnský náhon hned dvou vodních mlýnů – jednoho v sousedních Stachovicích a druhého uprostřed H.Ž. I ta polní cesta zůstala přes stavbu dálnice a zboření sousedního č.p. 8 zachována v téměř původní podobě. Tato kaple byla ještě dlouho značena ve starších turistických mapách včetně těch na www.mapy.cz . Druhá kaple, jež zde již chybí, patřila k bývalému fojtství č.p. 13 u křižovatky právě naproti výše uvedenému vodnímu mlýnu. Fojtství „bylo zaniknuto“ (celkem zbytečně) během padesátých let. Kaple k němu patřící byla u hlavní cesty, vedoucí od Nového Jičína k Fulneku a Opavě a na jejím osudu se zřejmě kromě nezájmu podepsalo hlavně to, že její zadní stěna a tím i cca polovina bočních zdí byly vestavěny do svahu (vlhkost). Stála jistě ještě ve druhé polovině 80. let, neboť si dobře pamatuji její „šprušlovaté“ dveře – kolem této kaple (na rozdíl od první) jsem musel projet vždy, když jsem poměrně často jezdil do H.Ž. z mého rodného Kunína. Nyní je nejbližší dům na stejné straně silnice č.p. 281. S přidanými obrázky jsem tedy poslal i výřezy z map s tím, že zelená vlaječka je v obou případech zapíchnuta do kostela.

Moc děkuji za informace. Doplnil jsem info o kapli za mlýnským náhonem (skutečně s obcí za zády byla ZA ním). Podle katastrální mapy na webu nahlizenidokn.cuzk.cz její trosky asi skutečně skončily pod dálnicí. Doplnil jsem heslo pro kapli u fojtství (č.p. 13). jen mne překvapilo, že podle mapy na výše uvedeném webu dům č.p. 13 stále stojí a má i v katastru zapsaného vlastníka. Budu Vám vděčný, pokud info o obou stavbách, jež jsem na webu doplnil, ještě zkontrolujete, příp. doplníte. Děkuji.

• Petr Bill napsal 29.10.2012 22:14

Byl jsem dnes také znovu obhlédnout teoretické bývalé stanoviště této kaple. A velmi mi pomohl údaj, že stála mezi dvěma jírovci, což už jsem si nepamatoval. Myslím, že jsme to našli – blízko jedné z krajních noh čtveřice pilířů (před náhonem) je jediné místo ZA ním, kde se pokoušejí vyrašit dva nové, rozježené jírovce a je tam také jeden dost mohutný pařez. Tzn., že s kaplí (??) odešly také tyto původní stromy. Anebo padly opravdu kvůli stavbě estakády. I k tomu přikládám výřez katastrálky z roku 1833 s dalšími popisy a tři fota. Na posledním z nich je průhled mezi pilíři k č.p. 7. Co se týče té lokalizace, ještě je výborný server www.kontaminace.cenia.cz – třeba jej znáte. Dá se tam posuvníkem nastavit historický i aktuální stav současně – což je zajímavé právě pro toto místo. Ještě maličkost. Co se týče alternativních jmen Hladkých Životic, bylo to (k odlišení od Životic z druhé strany Nového Jičína, jimž jsme česky i německy říkávali Hrbolaté) Seitendorf bei Zauchtel (U Suchdolu) a později Seitendorf bei Fulnek.

Děkuji za upřesnění. Ty kaštany kapli přežily - někdy v roce 1997, kdy jsem kapli hledal, zbývaly z ní jen trosky, ale kaštany stály. Zřejmě byly skáceny při stavbě dálnice. A ta alternativní jména Životic předám tvůrcům CZ_RETRO.

• Petr Bill napsal 07.11.2012 22:51

Ještě znovu se hledalo ve strašných spoustách složek s digitálními obrázky, protože zůstal pocit, že se v těch místech fotilo ještě před stavbou dálnice během jedné z mnoha procházek okolím. A našlo se! Tři obrázky z průhledem k č.p. 7 a se znatelnějším kopečkem trosek, než je dnes.

A zapomněl jsem dodat, že ještě s oběma jírovci a s datem 12.11.2006.

Děkuji za fotografie!