kaple zvaná U Štafů (Jerlochovice) →

SSV od vsi, u bývalé silnice z Fulneku do Vrchů

Kaple byla obdélná, s trojúhelníkovými štíty vpředu i vzadu a sedlovou střechu. Vchod v průčelí byl zakončen polokruhově. - Kapli nechal v roce 1699 postavit zbožný měšťan a zámožný soukenický mistr Baltazar Tschepany se svou ženou Dorotou. - Kaple byla soukromá, patřila k domu č. 4 v ulici Horní brána (dnes Fučíkova ulice) ve Fulneku. Místně se nazývala Holauskapelle, zřejmě podle některého z dřívějších majitelů. - Dne 15.5.1979 požádal Městský národní výbor ve Fulneku odbor kultury Okresního národního výboru v Novém Jičíně o povolení demolice kaple poté, co stavba vyhořela. Dne 2.8.1979 Okresní národní výbor v Novém Jičíně vyjádřil souhlas s demolicí a v září 1979 byla kaple zbořena. - Pozemek, na němž kaple stála, patří firmě Březovská zemědělská, a.s. z Březové.

Zdroj: Josef Pavlíček