← kaplička (Dubová) kaplička (Dubová) →
10502 kaple Panny Marie Loretánské

S od zámku, v zámeckém parku

centrální, se sanktusníkem

Stála mezi skupinou vzrostlých stromů vlevo za vjezdem do zámeckého parku. - Byla to zděná centrální kaple polygonálního půdorysu se zvoncovitou střechou krytou šindelem ukončenou polygonální lucernou s cibulovitou bání. Uvnitř byl dle místních pamětníků barokní oltář s obrazem Madony. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Moravskoslezskému kraji.

• Kateřina Skalíková napsal 20.02.2009 18:07

Staré fotografie kaple byly pořízeny v září 1964. V té době je již stavba v havarijním stavu. K její demolici došlo tedy až po tomto roce.

• Kateřina Skalíková napsal 20.02.2009 18:38

Z archívu NPÚ ú.o.p. v Ostravě lze dále vyčíst - u zámku byla v 19. století založena zahrada jako zárodek parku a postavena kaple. Jednalo se patrně o kapli Panny Marie Loretánské, stojící u vjezdu do zámeckého areálu a vyznačenou na indikační skice z roku 1836, která byla bohužel v šedesátých letech demolována. Z dochované fotografie již silně zdevastovaného objektu je možno vyčíst, že šlo zřejmě o zděnou stavbu polygonálního půdorysu se zvoncovitou střechou krytou šindelem, ukončenou polygonální lucernou s cibulovou bání; uvnitř byl údajně dle místních pamětníků barokní oltář s obrazem Madony.